© Plovdiv24.com | | Коледа или Голяма Коледа - най-богатия в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници. И докато Игнажден се приема за начало на коледните празници, то същинският празник - Коледа, съвпада с периода на зимното слънцестоене.Връзката му с този повратен момент в природата определя богатството на празничната обредност и мястото му в народния календар. Обичайно-празничният комплекс, фиксиращ началото на новата слънчева година, изобилства с гадания и предсказания за бъдещето, с магически обреди, предпазващи магически действия, за осигуряване на плодородие и семейно благополучие. Коледни рецепти Желирана коледна торта Продукти 200 гр мед 150 гр брашно тип 500 100 гр орехови ядки 80 гр пудра захар 50 гр стафиди 50 мл мляко краве кисело 50 гр какао 5 бр. яйца 5 бр. карамфил зърна 2 пак. ванилия 1 ч.л. сода бикарбонат Приготвяне 1.Разбийте яйцата и захарта до побеляване 2.Прибавете меда, содата, разтворена в киселото мляко, какаото и брашното 3.Добавете конфитюра, стафидите, орехите и подправките 4.Разбъркайте добре сместа и я изсипете в тортена форма или в по-малка тавичка и я изпечете 5.След като изстине, я сложете в подходяща чиния 6.Намажете я обилно с желето и я украсете с бонбоните и плодовете от сладкото. Коледарски топки Продукти 500 гр свинско месо 500 гр дроб черен свински 50 гр лук кромид стар 10 бр. черен пипер на зърна 20 гр масло Приготвяне 1.Дробът се скълцва на дребно и към него се прибавят месото, нарязано като за кебап, ситно нарязания лук и подправки на вкус 2.Сместа се посолява, разбърква се добре и се слага на топки по около 200 г в кърпа (було) 3.Така приготвеното ястие се слага в тава, намазана с маслото, и се пече във фурна, като се покрива с хартия, за да не прегори. Коледен календар Продукти 375 гр брашно тип 500 70 гр захар 180 гр мед 2 бр. яйчен жълтък 1/2 пак. бакпулвер 1/3 пак. канела на прах 1 пак. ванилия Приготвяне 1.Затоплете меда и захарта, докато захарта се разтопи 2.Разбъркайте брашното, бакпулверa, солта, канелата и ванилията с 6-8 супени лъжици вода 3.Прибавете меда със захарта и омесете тесто 4.Разточете го на кора с дебелина около половин сантиметър 5.С помощта на шаблон изрежете елха, която разделете на 24 части 6.Поставете я върху намазнена тава 7.Отгоре я намажете с разбит жълтък 8.Печете в предварително загрята фурна (200 градуса) около 10-15 минути 9.Украсете със захарна и шоколадова глазура. Коледни сладки Продукти 600 гр брашно тип 500 400 гр масло 400 гр захар 300 гр лешници 3 бр. яйца 1 пак. канела на прах Приготвяне 1.Вечерта разбъркайте добре маслото и към него прибавете захарта, смлените ядки, 3 яйца и канелата 2.Добавете брашното. Направете от сместа една топка и я оставете на хладно 3.На следващия ден разстелете тестото с дебелина 5 сантиметра и го нарежете с метални формички 4.Намажете сладките с масло 5.Изпечете ги в тавичка на 210 градуса 10 минути Подредете сладките в метална кутия, където ще се запазят за по-дълго време. Коледно руло (пънче) Продукти 325 гр масло 200 гр пудра захар 75 гр шоколад течен 75 гр брашно тип 500 75 гр захар 4 бр. яйца 2 бр. яйчен жълтък Приготвяне 1.Четири жълтъка се разбиват със захарта, после към тях се прибавят брашното, маслото, щипка сол и разбити на пяна четири белтъка 2.Тестото се разстила на слой с дебелина 1 1/2 см върху намаслена хартия за печене в правоъгълна тавичка 3.Пече се 10 мин на 180 градуса 4.Горещото руло се слага върху влажна кърпа и се навива стегнато (с кърпата) 5.След като изстине, се намазва с крем 6.За крема: 250 г масло се разбива на пяна 7.Без да се прекъсва разбиването, се добавят пудрата захар и двата жълтъка 8.На тънка струйка се вливат 100 мл студено и силно кафе-еспресо 9.Изстиналото руло се намазва с почти всичкия крем, като малка част от него се оставя за украса 10.Рулото се навива и украсява с течния шоколад и крем, като с вилица се имитират шарки на дънера Печена патица Продукти 1 бр. патица 500 мл бульон пилешки 150 мл вино червено 400 гр вишни 1 ч.л. мащерка Приготвяне 1.Измитата и подсушена патица се натръква отвътре и отвън със сол и пипер 2.Пaтицата се поръсва с мащерка отвътре и се поставя в предварително загрята до 200 градуса фурна за около час и половина, като се обръща от време на време 3.Междувременно виното и сока на компота се кипват заедно за около пет минути 4.Добавят се канелата, ситно смления карамфил и пасираните вишни и се вари до сгъстяването на соса. Как да не напълнеем по време на Коледни и Новогодишни празници Американски учени са измислили начин да не напълнеем дори по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Нито едно кулинарно изкушение няма да се отрази на фигурата ви ако преди всичко ако се храните бавно, и предъвквате дълго. За целта на експеримента били събрани 30 доброволци, разделени в 2 групи. На всички им била предложена огромна порция спагети и чаша минерална вода. Задачата на първата група била да изяде всичко възможно най-бързо. А втората група трябвало да се храни бавно, дори от време на време да оставя приборите встрани. Резултатът от скоростния обед - 646 калории повече. А „бавно" хапващите имали около 9% по-малко енергия, но пък били сити за по-дълго време. Правила за това как да не добавим излишни килограми и да си прекараме приятно на празничната трапеза. • В никакъв случай не тръгвайте от къщи гладни. Хапнете някакъв плод - ябълка, банан или портокал. Те ще утолят първичния глад. • Сядайки на масата, не се нахвърляйте върху всички ястия. Започнете с пресните салати, но не и с тези, които съдържат майонеза. Избягвайте пикантната храна - тя само разпалва апетита. Старайте се да се храните бавно, като сдъвквате внимателно храната. Насочвайки се към топлите предястия, не забравяйте, че не трябва да смесвате месните продукти с рибни. Новогодишните празници са дълги и има време да опитате от всичко. • Особено внимание обърнете на алкохола. Най-добре е на празничната вечер да пиете вино или шампанско, защото те действат добре на храносмилателния тракт. Но и с тях трябва да си знаете мярката - 2-3 чаши са предостатъчни. Силните алкохолни напитки са високо калорични, те засилват апетита. Не пийте концентрат на гладно - преди това задължително хапнете нещо макар и малко. • Трудно се устоява и на различните сладкиши. Добре е шоколадовите бонбони или тортата да се консумират с различни плодове: парченца портокал или киви. Калоричността на екзотичните плодове е по-ниска, отколкото на родните. • Стремете се да се храните с прекъсвания. Ако все пак сте преяли, задължително излезте на чист въздух и направете "задължителните хиляда крачки преди лягане". При усещане за тежест в стомаха ще ви помогне чаша билков чай. На следващото утро задължително пийте повече течности, а физическите упражнения и контрастният душ са задължителни. Поздрави за Коледа и Нова Година За да са хубави поздравите ни е необходимо време и да намислим нещо оригинално - така ще засвидетелстваме обичта си към всички около нас. Ето няколко идеи за по-различен поздрав. Приятелко добра, приеми сега моят поздрав от сърце и целувки 102! Желая ти здравето на скалите, дълголетието на орлите, младостта на елите и на всички банки парите! Пожелавам ти сибирско здраве, еврейско богатство и циганска любов. Нека огнище да топли ръцете ти, Вино да топли сърцето ти, Обич да топли душата ти И бог да те закриля в делата ти. Нека бизнесът да ти върви и да се къпеш във пари. Животът нека не те плаши, мечтите да са ти другар, а щастието с теб да крачи, като твой приятел стар! С пожелания за здраве, щастие и спокоен живот! Веселие и празници не само по празниците, а и в делниците! И нека не забравяме - не малко хора пазят за спомен всички картички, които получават. |