Кметът смъмри някои общински съветници

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
10:58 / 14.02.2023
3304
Общинската администрация на Пловдив ще внесе за обсъждане в Общинския съвет отново на следващата сесия две предложения, които не бяха подкрепени на предходното заседание. Това обявиха на пресконференция кметът Здравко Димитров и заместниците му Пламен Райчев и Анести Тимчев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Поводът за пресконференцията са някои решения на сесията, които не бяха разбрани от някои общински съветници. Имам чувството, че някои съветници идват на сесия, без да са подготвени – като студент на сесия, без да е прочел дори конспекта. Затова преди сесия ще даваме пресконференция" - обясни кметът.

Единият проект, който не беше подкрепен, е за Пречиствателната станция, за който е определено 1 милион съфинансиране, а 8 милиона са от оперативната програма.

"Ако не ги гласуваме, фирмата ще заведе дело и ще ги вземе от нас, не от държавата. Всичко е законно, чакат решение от ОбС. Така е и с фонда. Това са важни решения за града, за всички нас и апелирам към повече отговорност" - обяви Димитров. 

Предложението за безлихвен заем от 525 000 лева за участие в проект на Норвежкия финансов механизъм също не беше гласувано на предходната сесия. "На 11.06.2020 г. ОбС даде разрешение община Пловдив да участва в този проект, като целта е в 8 общини да бъдат реализирани проекти за климата. Нашият проект е за отводняването от южната страна на р.Марица. 100% възстановяване на средствата. Предложението мина през всички комисии, но на сесията не беше прието. Ще внесем отново, ако не се приеме, ще станем единствената община, която ще излезе от Норвежкия механизъм" - коментира зам.-кметът Анести Тимчев

Очаква се през 2023 година да се завършат всички проекти от стария програмен период на стойност 250-300 милиона евро. Преди да се верифицират разходите, общината плаща за извършените дейности и кандидатства за възстановяване  пред съответната оперативна програма - обясни заместник-кметът Пламен Райчев

"След ковид кризата, войната, промяната в ЗОП за индексиране на дейностите и  приемането на методика от МС, е прието да има 40% индексация. Договорили сме средно около 20%, за да завършат обектите. Миналата година сме били в контакт с оперативните органи на ОПОС и ОПРР да измолим да дотират от фонда на програмите – 15%, а от общината ще доплати до 20%" - коментира той.

Райчев посочи, че такъв е случаят с Пречиствателната станция, за която има договор за безвъзмездна финансова помощ. Договорено е индексацията да се направи в съотношение 13.2% от оперативната програма, останалите 2.8% от общината. "Ако ОбС не приеме това предложение, няма да получим тези пари. Или няма да завършат проекта, ще ни осъдят и ще платим около 35%. При всички случаи проектът ще зацикли. Представете си по 30 проекта да се заведат 30 дела, по 15 да ни осъдят – смятайте за какви суми става въпрос" - каза Райчев. 

Кметът Здравко Димитров не смята, че причината двете предложения да не минат е разривът с ГЕРБ. "Не трябва да вкарваме политика, всички живеем в Пловдив, мисля, че всички общински съветници са отговорни" - заяви той. Декларира, че ще продължи да работя честно, открито и откровено.


Виж коментарите (1)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).