ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът пожела на пловдивски ученици да си намерят мястото
Автор: Диана Бикова 15:04 / 01.07.2020Коментари (1)4707
23 ученици от 11-ти и 12-ти клас на Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ)  ще проведат двуседмична производствена практика в завода на "Сенсата Технолоджис" - Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Старт на практиката, която е част от програмата за дуално обучение в ПГЕЕ, дадоха изпълнителният директор на завода Явор Николов, кметът Здравко Димитров и заместникът му с ресор "Oбразование и бизнес развитие" Стефан Стоянов.

"Това е първата стъпка от сътрудничеството ни с ПГЕЕ. За нови инвестиции и за растеж трябват хора. Какво по-хубаво от това ние отрано да запалим интереса в учениците, след това да работим рамо до рамо с тях, да видим кои са способни и мотивирани да започнат после работа при нас или да разкажат на приятелите си, че сме добра компания за тях? Така че това е целенасочена стратегия на компанията - първо, да сме добър партньор за клиентите ни, да сме конкурентни и да сме гордост за служителите си и първия избор на талантите в региона. По този начин всички печелим" - каза Явор Николов пред учениците.

Директорът на гимназията Стоянка Анастасова отбеляза, че за учениците на ПГЕЕ е чест и отговорност да работят в този завод. "Това е една добра възможност, която "Сенсата Технолоджис" предоставя на нашите ученици да се запознаят с реалното производство, с технологичната дисциплина, с нормите на поведение във фирмата, да придобият умения за екипна работа и да натрупат професионален опит, който е изключително много важен за тяхната бъдеща реализация като техници и инженери", каза директорката. Учениците са специално селектирани първо чрез събеседване, след това, поради големия интерес, чрез специално подготвен формуляр. 

Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов подчерта в изказването си, че свързването на индустрията с професионалните гимназии е важен приоритет, по който се работи през последните години. "Няма как да имаме добро професионално обучение, ако учениците не са в производството и не виждат какво се случва - най-нови технологии, как се работи в международна компания, какво се случва на пазара на труда и как се произвежда интензивно в някои от заводите с 24-часов режим" - каза той.

Кметът Здравко Димитров пожела на учениците успех и след време да го посрещат като началници в завода. "Едно е в учебниците какво пише, друго е, когато се докоснете и влезете в производството да видите дали това е вашето нещо, което ще ви носи удовлетворение в живота" - обърна се той към младите хора.

Кметът разказа, че също е ходил на практика, в несъществуващия днес завод "Пишещи машини", и тогава е решил, че това не е за него. "Аз бях професионален спортист и ходехме на практика. Задължително беше тогава. Казах си: "Не, не е моето място". Така че ви пожелавам вие да си намерите вашето място. Животът е много пъстър. Има инвеститори, които още като областен управител, идваха и питаха за дадена специалност, но за съжаление нямахме и те отиваха на други места, където има подготвени кадри", спомни си Димитров.

От следващата учебна година "Сенсата Технолоджис" ще приеме и първите си ученици от 8 клас, с което ще постави началото на изграждане на стандарт за дуално практическо обучение. 

Към момента 50 компании са ангажирани в дуалното обучение на ученици от 6 професионални училища от Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: