Кметът на "Западен": Няма опасност да загубим статута си на най-зеления район в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
13:00 / 27.12.2022
3894
Реновирането на пешеходната алея на булевард "Свобода“ е един от най-хубавите обекти, реализирани през годината в район "Западен“, казва в интервю за Plovdiv24.bg кметът Димитър Колев.

Най-открояващият се проект обаче е паркът на бившата Гарнизонна фурна. "Поставили сме си за цел напролет да имаме нов парк с всичките му дадености. Той ще се простира на площ от 8,2 декара. Половината от него е стар парк, със стари алеи и малко пейки, без осветление. Сега ще имаме подновена настилка абсолютно навсякъде, нови алеи, осветление, видеонаблюдение. В новата част ще има две хубави детски площадки, фитнес с пет уреда, три тенисни маси и голямо площадно пространство с много пейки. Тъй като там има два големи булеварда, целият парк ще бъде ограден с ажурна ограда. Освен това отвътре ще дублираме със зелен пояс от храсти. Планирана е и напоителна система“ - разказва Колев.

Районният кмет смята, че няма опасност "Западен“ да загуби статута си на най-зеления район в Пловдив.

"Има много територии около Гребната база, река Марица, Помпената станция, които са изцяло озеленени и на които никога няма да се строи нищо. Строителството по "Пещерско шосе“ се извършва в частни имоти, които към онзи момент не са били реализирани. Има планове отпреди 10-12-13 години за застрояването и те се спазват.

"Голямото предизвикателство остава за общината, защото трябва да направи самата инфраструктура. Общината няма да може да справи сама, трябва подкрепа и от държавата, защото говорим за много големи територии, на които трябва да се изградят улици и тротоари. Според мен трябва да има целенасочена политика от правителството да се отпускат средства на големите градове точно за такива територии за нова инфраструктура“ - коментира той.

Имотът от 81 декара в парк "Отдих и култура“ е частен от 2002 година. Според Общия устройствен план той е предвиден за отдих и рекреация, т.е. насочен към дейности за развлечение. Колев одобрява идеята на кмета Здравко Димитров да се започнат разговори със собствениците за отчуждаване или замяна на имота с друг подходящ.

"Хубаво е това нещо да е регламентирано и там да няма строителство. Ако ще има, то да бъде насочено чисто към атракционите. Аз също имам идея около зоологическата градина, която се надявам следващата година да стартира и да бъде завършена, да се организира цяло пространство, свързано с подобни дребни атракции. Не говоря да се леят бетони, но да има хубави алеи, да има осветление, да се социализира, да има забавление за деца. Болно ми е, когато хора от Пловдив ходят в Стара Загора или в Пазарджик да гледат зоологическите градини или различни забавления“ - казва кметът.

Прогнозира, че предстои застрояване по протежението на ул. "Остромила“ от едноименния квартал към "Прослав“. Според ОУП там се предвижда развитие на нов квартал от еднофамилни къщи с големи дворове. С пускането на пробива "Модър-Царевец“ и разширението на булевард "Пещерско шосе“ обаче трафикът в района ще бъде разтоварен. Заради нестабилната икономическа обстановка единственият обект, който е спрян е реконструкцията на "Генерал Колев“.

През 2023 г. акцент в работата на администрацията ще е изграждането на повдигнати пешеходни пътеки и осветяването им.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (19):
02.01.2023 Кметът на "Тракия": Направихме много, продължаваме да работим, за да довършим важните проекти
02.01.2023 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през декември!
01.01.2023 Кметът на "Южен": Районът има нужда от сериозно обновяване на пътната инфраструктура
01.01.2023 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през ноември!
31.12.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през октомври!
30.12.2022 Пламен Панов: Историята на Пловдив трябва да бъде подчертавана
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).