Кметът: Ние знаем, ние можем, ще бъдем една успешна културна столица, явно атаките от София няма да спрат

Автор: Мариана Панчева
Коментари (39)
11:37 / 25.08.2016
16089
"През последните дни в Пловдив много нихилистично се поведохме по някои софийски медии, по различни интелектуалци и лидери на мнения в София за това дали Пловдив заслужава да бъде Европейска столица на културата, има ли Пловдив капацитет да бъде Европейска столица на културата и опазва ли Пловдив своето културно-историческо наследство. Явно тази болка, която се таи дълбоко в сърцата на някои приятели от София, няма да спре до 2019 година и при всеки един повод ще получаваме подобни атаки." Така кметът Иван Тотев коментира нападките срещу града под тепетата, появили се дни след пожара в тютюневите складове, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Искрено се надявам, че пловдивчани и пловдивската общественост не само няма да се водят по това говорене, а ще опровергаваме с работа всички тези тези.

Пловдив със сигурност може да се гордее като градът в България, който полага най-големи усилия за опазване на наследството си. И това не са голи приказки, а подкрепени с бюджета на Общината и финансовите ресурси, които отделяме всяка година за развитие, опазване и реставриране на нашето културно-историческо наследство", категоричен бе Тотев. 

Той изтъкна, че Община Пловдив заделя милиони левове на година - така например средствата, вложени от страна на Общината само за Раннохристиянска базилика са над 5 млн. лева, а целият проект е на стойност над 10 млн. лева. Отделно - за Стария град Община Пловдив дава стотици хиляди лева, а за Природонаучния музей - една от най-старите общински сгради в България - са отпуснати 2 млн. лева.

"Това са средства, които не може да бъдат видени вложени като инвестиции в опазване на културно-историческото наследство на много места в България", категоричен бе той и сподели, че е лошо пловдивчани да се водят по течението на подобни мнения, идващи от Северозапад на Пловдив. 

"Ние трябва да имаме един много аргументиран отговор на това. И той е - да, ние заслужаваме да бъдем културна столица. Да, ние имаме капацитет да бъдем културна столица. Ние знаем, ние можем и ние ще бъдем една успешна културна столица", категоричен бе Тотев.  

По думите му Пловдив е град, който превъзмогва всичко и върви напред с бързи крачки. Затова и няма никакво съмнение, че Тютюневият град ще бъде една от емблемите през следващите години.

А грозните гаври с Пловдив, появили се след пожара, кметът определи с думите "обида". 

"Когато се правят карикатури с Пловдив в навечерието на Съединението, то това е обидно за нас, защото точно ние сме градът, отказал да бъде столица." 


Виж коментарите (39)

Още по темата (110):
01.02.2022 След 5 години: Пуснаха движението пред изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов"
24.11.2021 Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради
29.11.2020 Спор, дали ул. "Иван Вазов" да е пешеходна зона, блокира старта на проекта за Тютюневия град
12.10.2020 Ясна е окончателната съдба на изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван
Вазов"
09.10.2020 Клошарят Любо, който бе обвинен за пожара в Тютюневия град, с нов дом и
работа
03.10.2020 Клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).