ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради
Автор: Цвети Тончева 11:09 / 24.11.2021Коментари (10)18410
© Plovdiv24.bg
Италианската фирма, която ще реставрира изгорелите тютюневи складове на Кудоглу, вече има издадено строително разрешение, става ясно от сайта на Общината, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това става факт след дълга съдебна сага, пет години след големия пожар там.

Тютюневите складове на ул. "Иван Вазов" в Пловдив трябва да бъдат укрепени, реши през декември 2020 година Върховният административен съд, с което се потвърждава решението на aдминистративния съд в Пловдив. Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове, срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради. 

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и част от групов архитектурно-строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Пет години след големия пожар в Тютюневия град, започва възстановяването на три от складовете.

Италианската фирма  "P.И.Π.A" OOД, която притежава складовете на Кудоглу, с управител бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, е получила разрешение за строеж от община Пловдив за изпълнение на проект "Консервация, реставрация, реконструкция, преустройство и частично надстрояване на съществуващи сгради в жилищна сграда  с офиси, магазини и подземни гаражи с трафопост". Разрешението е подписано и вече е видно на сайта на Община Пловдив. 

Тъй като предстои хоризонтално укрепване на конструкцията, собствениците на съседните сгради също бяха уведомени и имаха срок за обжалване в рамките на 14 дни. 

Идейният проект за "реставрация, консервация и реконструкция" на складовете паметници на културата в Тютюневия град в Пловдив е съгласуван с НИНК.

Проектът е "Tobacco Residence“, по него е работил италианският архитект Раймондо Флакомио, който проектира и бутиковия хотел "Резиденс сити гардън" на ул. "Велико Търново".

Намерението  на собствениците на изгорелите тютюневи складове на Кудоглу е те да бъдат възстановени и превърнати в жилищен комплекс, с магазини на партера.


Още по темата: общо новини по темата: 110
01.02.2022 »
29.11.2020 »
12.10.2020 »
09.10.2020 »
03.10.2020 »
08.09.2020 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
За кого е детската площадка в Цар Симеоновата градина? За деца или възрастни? Онова,което видях на 14.04.ме възмути много ,но изглежда само мен !
на 25.11.2021 г.
+1
 
 
Еййййй,не се наядоха тези кметове и общинари! "Италианската фирма, с управител бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, е получила разрешение"....Е, защо не дадоха разрешение на чичо Пешко например?!.....Защотоооо чичо Пешко няма връзкиииии! Унищожихте гада бе ГОВЕДА такива!
+2
 
 
Ако питат мен, земята да се национализира и там да стане градинка или парк. И винаги така да се постъпва с изгорелите частни сгради, които са паметник на културата. Обаче никой не ме пита.
+5
 
 
Е нали това беше целта! Не може ли да се намери един кмет, който да наложи мораториум за строежи в междублокови пространства, за да се остави града да диша? Ще си отговоря сам - не! Все пак за какво ставам кмет - да изкарам някой лев от рушвети!
+7
 
 
Докато всичко не се окраде и разпродаде няма да мирясат.
+5
 
 
Еххх, помните ли 2018 г., когато Тотев каза, че този феникс ще се възроди от пепелта.. Дано общината успее с невероятни усилия да отвори някоя от затворените вече 5 години улици в района поне в рамките на това десетилетие.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: