Кметът: Къде бяха природозащитниците, когато озеленявахме Пловдив?

Автор: Мария Морунова
Коментари (6)
12:31 / 25.02.2014
5149
По списък към момента са премахнати 64 дървета от Цар Симеоновата градина, а причините са, че тези дървета са били изгнили, болни, опасни или самораслеци. Това каза шефът на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев по повод обвиненията от природозащитници, че се изсичат масово безпричина дървета в парка заради реконструкцията му, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес бе направена и първа копка на следващия етап от тази реконструкция, а екоактивистите се заядоха за скороотсечено многовековно дърво.

"Не сме рязали дървета без причина и сме гледали да запазим максимален брой дървета. След реконструкцията с около 3 дка ще се увеличи зелената площ в градината. Ще засадим 113 широколисти нови дървета, както и 141 иглолистни. Също и още 2700 иглолисти храсти и над 8400 вечнозелени и почвопокривни храсти, плетове и т. н. Засега няма да се секат повече дървесни видове в парка", отговори на нападките на природозащитниците Алексиев.

От своя страна кметът Иван Тотев обясни, че през последните години община Пловдив полага много усилия в насока озеленяване на града. През миналата година са проведени 2 големи кампании за залесяване с по над 700 нови дървета, засадени в града. Направени са и призиви за включване на обществеността и на различни организации в тези кампании, но нито една неправителствена организация не се е включила.

"Прави се истерия за едно отрязано дърво, а всъщност всяко дърво се разглежда от комисии. Тук установихме, че около 120 дървета трябва да премахнат. Те бяха маркирани в рамките на повече от месец и всеки, който има претенции, да дойде и да види кои са маркирани. Никой не дойде. Но 250 нови дървета ще бъдат залесени тук, половината са иглолистни, а другата половина широколисти. Озеленяването е неразделна част от реконструкцията на градината", каза още градоначалникът.

Отделно от това общината подготвя широкомащабни акции по залесяване, които ще стартират през месец март в район "Тракия".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (245):
24.04.2024 Любима атракция в центъра на Пловдив отново ще заработи
27.12.2023 Пловдивчанин: Не мога да повярвам колко е занемарено
24.09.2023 Опасност дебне на Пеещите фонтани в Пловдив
13.07.2023 Пеещите фонтани с музикално-светлинно шоу 6 вечери в седмицата
30.03.2023 Търси се фирма да поддържа Пеещите фонтани
26.02.2023 Майка от Пловдив изпадна в ужас от странна находка: Родители, пазете
децата!
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).