Клауза в договора, която малко хора знаят: Какво ще стане с кредитите, след като влезем в еврозоната?

Автор: Гено Петров
Коментари (1)
09:31 / 23.02.2024
72945
Какво ще стане с кредитите, когато влезем в еврозоната? Темата разви финансовият експерт Стойне Василев на конференция за инвестиции и лични финанси у нас, която се проведе в Пловдив.

"Кредитите ще се превалутират автоматично. Има една клауза в договора, която малко хора знаят - тя е клауза за присъединяване в Еврозоната. Гласи, че условията по изтеглените кредити ще се запазят абсолютно същите, когато в началото сме ги изтеглили. Така че тези условия няма как и не могат да станато по-неблагоприятни. Не е законно, ако някои банки се опитат да ги сменят."

"В сегашната ситуация лихвите по кредитите няма да паднат, когато влезем в Еврозоната. Поне не краткосрочно. Живеем в един лихвен "рай", който е много полезен за много хора, които са теглили кредит. Лихвите в България за ипотечните кредити са на най-ниското ниво в целия ЕС.

"Дългосрочно кредитният ни рейтинг ще се повиши и лихвите ще са по-ниски. Toва е един от първите уроци в икономиката - по-стабилна страна=по-ниски лихви."

За какво да внимаваме

"Лихвата сега се определя с референтен лихвен процент по депозитите, който е почти нулев плюс една фиксирана надбавка. Всичко това прави 2,50%. Ако обаче тази методология се промени, и вашата банката реши да ползва EURIBOR след влизане в Еврозоната (б.р. - средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). В момента EURIBOR 12 monts e 3.6%. По този начин лихвата ще стане 6,1%. Ако това се случи, може да изберете следваща банка. Внимавайте в този преходен момент."

"При повишаване на лихвите при фуги причини, които не са свързани с еврозоната, добър вариант са фиксираните от 3 до 5 години."

"Не теглете кредите в евро, а винаги в местна валута - лев. Това е основен принцип в икономиката и финансите. Има малка вероятност, макар и малка, да се промени курса. Например -  хората, които преди години теглиха кредити в швейцарски франка, изведнъж осъмнаха с доста по-високи вноски," допълни още Стойне Василев.


Виж коментарите (1)

Още по темата (382):
09.05.2024 Фалшиви новини: Плашат с глад при влизане в еврозоната
08.05.2024 Корупция и имотен балон са проблемите на България по пътя към еврото
07.05.2024 Пречката, която спъва България за еврозоната
03.05.2024 Министерството на финансите с новина за еврото
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
Още новини от Новини от Пловдив:
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).