ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: При всеки дъжд улиците в Пловдив се превръщат в реки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 23.09.2015Коментари (10)4268
©
Дани Каназирева, кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата на общински съветници от "Съюз за Пловдив":

При всеки дъжд улиците в Пловдив се превръщат в реки, междублоковите пространства - в езера, пешеходните подлези - в микроязовири. Градът остава под вода, въпреки че за поддръжка на дъждоприемните шахти пловдивчани плащат близо един милион лева.

На това безобразие трябва да се сложи край, като се анализират и се решат следните проблеми:

Проблем № 1 - дъждоприемните шахти

Те са над 17 000. Тяхната поддръжка е възложена на една частна фирма и общинското предприятие "Чистота". От парите на пловдивчани се харчат близо 1 милион лева годишно за тази услуга. 

Има и трети, чиято работа е свързана с наводнените улици - това е ВиК, която има задължение да се грижи за канализацията и за което хората пак плащат. Пловдивчани нямат информация как са поделени функциите между тези три структури и къде да се обаждат, когато пред техния дом настъпва потоп.

Отговорността се размива, като и трите инстанции винаги оправдават наводненията в града с извънредно обилните дъждове. Другият остър проблем е с недостиг на дъждоприемните шахти. 

Малките вътрешноквартални улици често имат по една шахта, която не може да поеме целия обем вода. Това означава, че при всеки ремонт задължително трябва да се строи допълнително отводняване. 

Проблем № 2 - проваленият Воден проект

По-голямата част от канализационната мрежа е амортизирана, но подмяната на тръбите върви изключително бавно. Общината провали проекта за водния цикъл на Пловдив на стойност 120 милиона лева за реконструкция на ВиК мрежа в северната част на Пловдив, част от магистралния колектор и модернизация на пречиствателната станция. 

Като се прибавят още няколко години, отишли за подготовката на проекта, ще се окаже, че цели два мандата не стигнаха на управляващите, за да вложат милионите в подземната инфраструктура на града.

Заради тази летаргия всички процедури по водния проект трябва да започнат от нулата и без да има гаранция, че след провала ЕС ще иска да ни предостави парите. 

Проблем № 3 - Южен обходен колектор

Най-малко от 30 години кметовете на Пловдив обещават, че ще построят Южен обходен колектор, който да поеме обратните води в южните квартали на града, частично в район "Западен" и "Тракия", както и в "Остромила" и "Беломорски", където няма канализация.

"Южен" се превръща в район на хиляди морета, след като завали, защото на пръсти се броят улиците с нови канали. 

Южен колектор обаче продължава да съществува само в сферата на илюзиите.

Екипът на "Съюз за Пловдив" счита, че това важно съоръжение трябва да бъде изведено на преден план като приоритет на общинското ръководство.
Едва тази година за проектирането на Южен обходен колектор са планирани 650 000 лв. Кога ще бъде изготвен проектът, не е ясно. 

В община Пловдив нямат представа по коя оперативна програма общината ще може да кандидатства за средства, защото за изграждането на колектора са необходими над 50 млн евро.

И всяко забавяне означава оскъпяване на строителните работи, както и неприятности за хората, принудени да газят във вода. 

Проблем № 4 - презастрояване

Застрояването на жилищните квартали с нови сгради се прави без никаква преценка за околната среда. В община Пловдив не се интересуват дали в съседство с бъдещата жилищна кооперация или офис сграда има достатъчно паркоместа, площ за игра и почивка, зеленина, а също така - дали съществуващата канализация е в състояние да поеме допълнително натоварване. 

Безконтролното презастрояване води до куп неудобства както за старите обитатели на квартала, така и за новодомците. Едно от тях е наводнените вътрешни улици, изби и дори първите етажи при по-силен дъжд и невъзможността на шахтите и тръбите да поемат обратните води. Необходим е контрол при всяко одобряване на проект и издаване на разрешително за строеж, за да не превръщаме кварталите ни в гета. 

Проблем № 5 - пешеходните подлези

Пешеходните подлези редовно се наводняват при всеки дъжд и стават недостъпни за хората. Там, където има търговски обекти, дъждът се превръща в голямо бедствие, което носи огромни щети за дребния бизнес. Наводненията са особено тежки в подлеза на Чифте баня, до аптека "Марица" и до Централна гара. 

Подлезите на "Чифте баня" и до жп гарата са собственост на община Пловдив и няма обяснение, освен за безстопанственост, че години наред, въпреки безбройните обещания на вече бившите кметове, никой от тях не си е мръднал пръст да направи система за отводняване. Пешеходните подлези са изградени с парите на данъкоплатците, които и сега внасят достатъчно средства в градския бюджет, за да не се налага да преплуват града всеки път, когато завали.

Дани Каназирева и "Съюз за Пловдив":

1. Безкомпромисна поддръжката на дъждоприемните шахти. Поемане на това задължение от "Чистота" още от следващата година, след като изтече срокът на договора с частния изпълнител. Разкриване на денонощна телефонна линия. 

2. Техника и оборудване за бързо отводняване на улици, без да се чака слънцето да пресуши реките;

3. Изграждане на допълнителни дъждоприемни шахти при всеки ремонт на улиците и булеварди;

4. Преговори с всички компетентни инстанции, включително и с представителите на Европейската комисия за водния проект. Ускоряване на процедурите по изпълнението на проекта след подписване на договора с управляващия орган;

5. Основен приоритет - проектирането и изграждане на Южен обходен колектор. 

6. Контрол на подземната и обслужваща инфраструктура при строителство на нови сгради.

7. Ремонт на пешеходните подлези, канализация и дъждоприемните шахти.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Селска пръчице, ти какво ще направиш? мислиш да имаш контрол над дъждовете ли хахахаха
+9
 
 
тази е с повече отрова в устата,от колкото черната МАМБА!
+11
 
 
Е само такава не беше се за изкарвала Здравка ВиК специалист!!!!Няма по гнусно нещо от кандидат кмет като нея.....Здравкееее как не спря да плюеш?Кажи нещо позитивно нещо добро за Пловдив!!!Ще ти кажа едно Ти никога няма да станеш кмет!Хората не са толкова прости за колкото ги смяташ ти!Е ще има и тъпани които ще гласуват за теб,но радващото е ,че с годините стават все по малко!
+12
 
 
днешната пръдня е на тема канализация
+12
 
 
От казаното до тук от г-жа Каназирева следва, че всичко друго е наред. .... Градът е спретнат и добре управляван и остава само да се реши проблема с канализацията! Ако е решила да става кмет заради това, то направо Тотев да и дава ресор канализация :)
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 23.09.2015 г.
+12
 
 
Дани/Здравке .... стига си се изявявала публично и не констатирай повече проблеми, които не можеш да оправиш. Гледайте си "успешните" бизнес схеми и не се амбицирай излишно. Ако държавата ни беше нормална много от вашето кранче би трябвало да са на друго място, но не и на предизборно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: