ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кампания за събиране на дребни електронни отпадъци започва в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:34 / 04.06.2024Коментари (0)1804
©
Образователната инсталация "РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel" ще разказва на хората за пътя на електронните устройства и защо е важно старата техника да не попада на сметищата

Първата по рода си интерактивна инсталация, посветена на електронните отпадъци – "РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel", кани жителите и посетителите на Пловдив да се освободят от старата си техника, като се погрижат за околната среда. Цветният куб е разположен на пл. "Централен“ и освен да събира излязлата от употреба дребна електроника, той има за цел да запознае хората с принципите на кръговата икономика и ролята на всеки потребител за отговорното използване на технологиите.

Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат за пътя, който изминават устройствата – от добива на материалите, вложени в тях, през производството и веригата за дистрибуция до ръцете на потребителите, както и как може да завърши животът им след като излязат от употреба. Въздействащата 270-градусова прожекция дава отговор на въпроса "Защо трябва да рециклираме старите си устройства?“ с конкретни примери за вредното им въздействие върху околната среда.

Дизайнът на 3-метровото шкафче отвън се допълва от любопитни факти за електронните отпадъци, събрани в т.нар. "Музей на електронните отпадъци, и смартфон "дисекцията“, която показва ценните материали, съдържащи се в устройствата. Използваните за експозицията телефони, платки, клавиатури и кабели са събрани по време на различни инициативи на телекома за събиране на стари електронни устройства и са "преобразени“ в различни предмети и форми. Най-атрактивна за децата и възрастните е двуметровата човешка фигура – "Кабелният човек“, изработен от 350 метра стари кабели, който приканва хората да седнат до него и да споделят своя снимка от инсталацията в Instagram, за да се включат в томбола с награда Nothing Phone (2). А специално създаден онлайн въпросник, достъпен чрез сканиране на QR код, показва на потребителите колко са "свързани“ с технологиите в зависимост от поведението им

От представянето си досега, с помощта на хил
©
яди граждани инсталацията, е събрала близо 1000 кг електронни отпадъци, достигайки до над 130 000 души с посланията за отговорна употреба на технологиите. Сред предадените за рециклиране електронни устройства са мобилни телефони, лаптопи, зарядни, слушалки, разклонители и кабели. А калкулаторът за въглеродни емисии показва, че с правилното им обработване ще бъдат спестени над 1400 кг въглеродни емисии.

Проектът на Yettel е част от дългогодишните усилия на телекома да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци, обявени официално за най-бързо растящият вид отпадък в света, и да предотврати попадането им в околната среда. Инициативата цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора.

До 23 юни "РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ е достъпен за всички в района, които искат да подпомогнат каузата за по-чисто бъдеще, като предадат ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: