Какво ще се случи с автогара "Юг", наистина ли отива в историята?

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
08:56 / 05.08.2023
12161
Община Пловдив не смята да се откаже доброволно от собствеността си в автогара "Юг" и разрешаването на спора трябва да мине през съдебно дело. Становището на юристите от дирекция "Общинска собственост" е изпратено до кмета Здравко Димитров чрез деловодната система на администрацията, съобщи за Plovdiv24.bg директорът на дирекцията Николай Аджеларов. 

Темата за автогара "Юг" влезе в публичното пространство след като фирма "Хеброс бус" внесе искане за деактуване на общинския дял. Община Пловдив по документи притежава 1180 идеални части, или една пета, от целия парцел, който е с площ 5860 квадратни метра. Собственикът на фирмата Веселин Дошков настоява общинският дял да бъде отписан с аргумент, че има неправилно актуване.

"Независимо от претенциите за отписване на основание неправилно съставен акт за общинска собственост, ние държим на него. Смятаме, че господин Дошков трудно ще докаже в съда, че притежава цялата собственост" - резюмира юридическото становище Николай Аджеларов.

Според общинските експерти, борбата трябва да продължи до края дори при минимален шас и затова ще се мине през дело. Не е ясно дали кметът Димитров вече се е запознал със становището или изчаква коментара и на юристите от Правна дирекция, за да се предприемат следващите стъпки.

Трите пловдивски автогари преди години бяха в активите на държавното обединение "Тракия автотранспорт", преобразувано в последствие на "Хеброс бус". През 1998 г. със заповед на тогавашния министър на транспорта Вилхелм Краус се открива процедура за приватизация на 80% от капитала на "Хеброс бус". Акциите са придобити от Веселин Дошков и така той се превръща в най-големия превозвач в града. 

При преминаването на собствеността от държавна в частна, част от имота на автогара "Юг" е останала "висяща" и общината я актува като общинска собственост. Първото вписване е направено още през 2002 година. Наличието на  съсобственост пречи на транспортния бос да се разпорежда с терена еднолично. Пред журналист на медията Дошков заяви категоричното си мнение, че автогара "Юг" ще бъде закрита, заради пълна неефективност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
03.05.2024 Пловдив остава без една от автогарите си
05.12.2023 Закриват автогара "Юг", бизнесмен съобщи къде ще пренасочат автобусите
03.08.2023 Край! Автогара "Юг" ще бъде закрита, отива в историята!
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).