ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как изглежда Пловдив през погледа на един чужденец?
Автор: Гено Петров 11:55 / 21.06.2022Коментари (0)61477
© Plovdiv24.bg
От няколко месеца ирландският нискотарифен превозвач Ryanair свързва Пловдив със столицата на Република Ирландия -  Дъблин. Може да се каже, че Пловдив е една от новите дестинации за ирландските туристи. Един от тях е Джак Глийсън, който публикува подробен репортаж за визитата си в най-стария град в Европа. Tекстът му е публикуван в Тhe Dublin People.

Пловдив е древен град, изграден около седем хълма, който очарова с хилядолетна история и многолика култура.

За съжаление все още малцина отделят време да разгледат самия Пловдив и пропускат какво може да предложи най-старият непрекъснато населен град в Европа.

Пловдив е по-стар от Рим, Атина и Константинопол. През вековете е завладяван от траки, римляни, византийци и османски турци. Всичко тези  култури са оставили своя отпечатък.

Всъщност това е проблем за градските управници, тъй като ценните останки от древните цивилизации често се намират по време на инфраструктурни проекти.

Много от тези руини са добре запазени и включени в градския пейзаж и може би най-важният от тях е римският амфитеатър, от който се открива красива гледка към града. Античният театър е и домакин на много вълнуващи концерти на живо през топлите месеци.

Квартал "Капана" е колоритен район в Пловдив, който е посветен на творческите заняти, пълен е с прекрасни кафенета и модерни барове.

В квартала има нарастващ брой кръчми, специализирани в крафт бири, но може би най-доброто кафене е това до Джумая джамия, което датира от 1363 г., където има екзотична гама от турски чайове, сервира се и кафе и сладки лакомства.

И храната, и напитките са евтини в България. Стандартното кафе струва по-малко от 1 евро, докато обикновената бира в Пловдив не струва повече от 1,50 евро.

Хубава вечеря за двама може да се направи за 20 евро, с включени напитки, а българската кухня има много ястия, които да заинтересуват любителите на кулинарни приключения.

Шопската салата е едно от основните национални ястия и често се придружава от чаша ракия, обикновено приготвяна от грозде и сливи. Много българи обаче обичат да я употребяват най-често у дома.

Любителите на месото могат да опитат храна, която се казва кебапче (кайма във формата на наденица) и кюфте (кюфте), изпечени на скара. Българската мусака е вкусна и различна от гръцката й версия. Кавармата е друго прекрасно ястие, което си струва да проверите.

Баницата е мазничка храна с пълнеж от сирене. Това е традиционна  закуска за местните. За още по-пълноценно изживяване трябва да се комбинира с боза, която представлява гъста ферментирала пшенична напитка, но не е за хора с раздразнен стомах.

Изобщо градовете в България имат много паркове и зелени площи, в които да се отпуснете и да се разходите. Пловдив не е по-различен.  Цар-Симеоновата градина е красив парк и привлича много местни жители и студенти от университетите в града.

През летните вечери в парка има безплатни концерти на т.нар. "Пеещи фонтани“, които са придружени от светлинни шоута.

Пловдив бе Европейска столица на културата през 2019 г. Градът има натоварен календар от събития, който гарантира, че винаги ще има по нещо, което да заинтересува всякакви културни вкусове по време на посещение.

Спортните фенове също са добре обгрижени в Пловдив. Градът е дом на два професионални футболни клуба от местната "А група". Това са "Ботев" и "Локомотив". Билети им за домакинските мачове са на цена под 10 евро.

Волейболът и баскетболът също са популярни в Пловдив. Атмосферата на големите мачове е подобна на тази в игрите на НБА. Любителите на кроса могат да се насладят на любимото си занимание в красивия гребен канал на Пловдив.

За тези, които искат остават повече от няколко дни в Пловдив, има много интересни места извън града.

Бачковският манастир е на 20 км, а пътеката към него е изпълнена със сергии, продаващи ръчно изработени сувенири; местни билки, набрани от планината; вкусен домашен мед или конфитюри.

Село Старосел е на 50 километра от Пловдив и е дом на известна винарна и фантастичен спа курорт, пълен с минерални бани, където можете да се насладите на обиколка с дегустация на вино за около 10 евро.

София, столицата на България, е на малко повече от час и половина път с кола Има и железопътна връзка. Влаковете обаче са бавни и пътуването отнема близо три часа.

Времето в България е много сезонно -  студена зима и горещо лято. Пловдив е на  250 км от известното българско Черноморие, така че и пътуването до морето не е неосъществимо при кратко пътуване.

Най-доброто време за посещение в Пловдив са пролетта и есента, когато времето обикновено е топло, но не твърде горещо.

Пловдив е в списъка за европейска награда за най-добра дестинация за 2022 г.

Дестинациите се определят въз основа на техните културни и туристически атракции, както и на качеството на живот и устойчивото развитие.

Превод и редакция: Plovdiv24.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: