Изявление на генералния консул на Турция в Пловдив по повод 5 години от опита за преврат

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:47 / 13.07.2021
2251
Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю покани на среща медии по повод 5 години от опита за преврат в южната ни съседка, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Ето какво каза дипломатът:

"Преди пет години, на 15 юли 2016 г., Турция бе изправена пред коварен опит за преврат от терористичната организация Фетуллах (FETO). Целта на метежниците беше конституционния ред и всички наши демократични институции.

Опитът от 15 юли, освен като военен бунт се очерта като акт на предателство и жестокост. Споменатият опит представлява най-кървавия терористичен акт в историята на Република Турция.

В скалъпения бунт метежниците бомбардираха сградата на Президентството, Великото народно събрание на Турция, Централата на националното разузнаване, Центъра за специални операции и други обществени институции.

Предприеха опит за покушение над Президента ни; убиха невинни военни, които отказаха да участват в опита; използваха смъртоносно оръжие срещу цивилни, излезли на улицата, за да защитят демократичните институции в страната.

Опитът за преврат претърпя неуспех благодарение на действието в духа на пълна солидарност, национално единство и заедност на нацията ни, чийто героизъм и решителност, с която се противопостави на метежниците е пример за света, на нашия уважаван президент и правителството ни, на силите ни за сигурност, на голяма част от турските въоръжени сили лоялно на родината и конституционния ред, на Великото народно събрание на Турция.

Турската нация показа исторически пример за солидарност, като излезе на улицата и се противопостави на преврата. Гражданите ни по улиците станаха мишени на бомби хвърлени от самолети, на стрелби от хеликоптери и танкови оръдия. За съжаление в борбата срещу коварния опит за преврат, 251 наши граждани стаха мъченици, а над 2500 бяха ранени.

15 юли беше тест за сила и постоянство за турската демокрация и държава. Горди сме, че издържахме този изпит.

Прекланяме се с уважение пред светлата паметта на съгражданите ни, които пред лицето на опита за преврат загинаха, защитавайки демокрацията и националния ни суверенитет.

През изминалите пет години един от основните приоритети на нашата държава беше борбата срещу FETO у нас и в чужбина.

В страната ни отговорните за 15 юли, основавайки се на върховенството на закона бяха изправени пред съда; разкрита беше организационната структура на ФЕТО вътре в държавните институции; започнаха административни и съдебни процеси срещу неговите членове и накрая паралелната държавна структурата на организацията беше унищожена.

Борбата срещу външното структуриране на ФЕТО продължава да бъде една от приоритетните точки на дневния ред на нашата държава. В резултат на нашите информационни дейности, извършени с решителност, информираността за ФЕТО се увеличи в другите страни и се постигна сериозно ограничаване на структурирането и възможността на маневри на организацията в чужбина.

Различни държави и международни организации обявиха ФЕТО за терористична организация. Усилията ни срещу структуриране на ФЕТО в други страни ще продължат с решителност.

България, след коварния опит за преврат на 15 юли демонстрира, че застава до демокрацията и легитимната воля на турския народ. Тази позиция на българското правителство и народа й ще остане в нашите спомени. Нашият диалог с българските власти ще продължи, за да премахнем напълно не намерилата възможност удобно да вирее в България злокачествена структура.

Обявената за Ден на демокрацията и националното единство в Турция - 15 юли е датата, на която националното ни единство и солидарност се сплотиха срещу голямо изпитание. На заден план стои саможертва, постоянство и воля за защита на демокрацията.

По този повод за пореден път споменавам с уважение, благодарност и милост хората ни жертвали живота си, съпротивлявайки се на опита за преврат."

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).