ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изключително емоционално видео от емблематично място в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:27 / 24.05.2019Коментари (0)7950
©
Професията на акушерката е една от най-благородните и заслужаващи признателност. Доста често обаче тя бива подценявана в обществото. Осъзнавайки този факт и със съзнанието за своята социална отговорност като компания, EVN България дава своя принос в компенсирането на това отсъстващо уважение към жените, които помагат на десетки български бебета да дойдат на бял свят. В новата реклама на компанията със слоган "Светлина. Топлина. Живот“ лайтмотивът е именно отдаване на заслужената благодарност към акушерките.

В изключително докосващия клип акушерки от Пловдив преживяват вълнуваща и изненадваща среща с младежи, за чието раждане са помогнали преди години. Дамите посетили Античния театър, вярвайки че ще присъстват на концерт на известната българска група "Остава“. Музикантите наистина били там, но ги очаквали и младите хора, за да изразят признателността си към акушерките с думите "Благодаря ти, че ме има“.

Акушерките признават, че са трогнати от публично изразеното внимание към тях и към професията им. През последните месеци тя неколкократно попадна във фокуса на общественото внимание, тъй като заедно с други здравни работници те настояваха за по-достойно заплащане на труда им. Впоследствие правителството реши да отпусне 50 млн. лева за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Самите акушерки, участващи в новата реклама на EVN България, признават, че въпреки радостта, която им носи работата, тя често поставя и на изпитание търпението им заради трудностите, които срещат.

Освен ниското заплащане, проблем е и недостатъчният брой млади попълнения в акушерските редици. "Няма хора за професията. Ние сме от поколението, което има голяма съвест – даже и да ни е тежко, работим, защото трябва да има някой, който да го прави. Напоследък едва намираме персонал – все по-малко жени завършват тази специалност, други напускат. Добре, че сме по-старото поколение да удържаме фронта“, споделя една от "героините“ на рекламния клип – Даниела Ваклинова от болница "Селена“, която има 25-годишен стаж.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на 2017 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения у нас работят 46 702 медицински сестри и едва 3 207 акушерки. С тяхна помощ през 2018 г. са се родили 62 197 деца, отново по данни на НСИ. През същата тази година друга от акушерките от клипа на EVN България – Станка Рангелова от Окръжната болница в Пловдив, е изродила 248 бебета. Това означава, че за 30-годишния си трудов стаж е помогнала на хиляди деца да дойдат на бял свят. "И това при положение, че раждаемостта през последните години намаля“, коментира Станка. Тя казва, че въпреки че не е най-добре заплатената професия, емоционалният заряд, който акушерството носи, компенсира другите дефицити. "В повечето случаи емоциите са положителни и страхотни и си заслужава въпреки ниското заплащане или други проблеми“, казва Станка.

Колежката ѝ Мария Благоева от Втора градска болница "Свети Панталеймон“ признава, че "стиска палци“ на младите си колеги и борбата им да се доберат до стандарта на западноевропейските медици. Смята, че на запад колегите й имат много повече свобода и съвсем други взаимоотношения с лекарите. Въпреки трудностите, нито тя, нито някои от другите й колежки, не са мислили да напуснат професията или да я упражняват в чужбина, където трудът им би бил доста по-високо заплатен. Защото, както казва акушерката Дора Мрянова от болница "Свети Георги“, която има 46 години стаж: "Много е удовлетворяващо да видиш новия живот и радостта на майката“. В деня, когато прави това признание, тя е изродила пет бебета. Както тя, така и всички български акушерки, заслужават уважение във всички измерения на това понятие. И EVN България намери своя начин да им го отдаде, пишат колегите от "Инвестор".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: