Изключително емоционален протест на жителите на район "Северен": Искаме си парка!

Автор: Васил Динев
Коментари (13)
15:06 / 10.03.2019
15459
Стотици жители на квартал "Кършияка" и съпричастни пловдивчани се събраха на протест заради поголовната сеч в парка, заключен между ул. "Полк. Сава Муткуров", ул. "Полковник Дрангов" и хотел "Санкт Петербург" в район "Северен", предаде репортер на  Plovdiv24.bg.

Организаторите му обявиха, че до момента в подкрепа на каузата за спасяване на зелените площи са събрани над 300 подписа и броят им постоянно се увеличава. Хората поискаха стопиране на всякакви действия, поискаха Общината да си върне собствеността, поискаха и сезиране на прокуратурата за сделките, материализирали прехвърлянето на имота в частни ръце. Според информация, изнесена на протеста, земята е продадена от пловдивския бизнесмен Георги Гергов. "И сега един Байрям ще вее турското знаме", възнегодуваха по-възрастните хора, припомнили славната история на това място - тук са били първите сгради на казармите на 9-ти Пехотен пловдивски полк. (Припомняме, че от заповедта за санитарната сеч, издадена от кметството на район "Северен" става ясно, че имотът е собственост на дружеството "Парадайс Гардън Резидънс" ЕООД с управител Байрям Сали Солак).

По-младите пък подчертаха, че децата им имат нужда от зелени площи и пространство за игри, отделно в непосредствена близост се намира детска градина "Славей" и ОУ "Райна Княгиня". 

Сред протестиращите дойде и кметът на района. Ральо Ралев изтъкна, че разрешение е давано само за санитарна сеч на увредени дървета, не е разрешавано масовото изсичане, не е издавано разрешително за строеж, няма внесени инвестиционни намерения, не е променяно и отреждането на ПУП-а, а именно - за озеленяване.

"За нас не е достатъчно, че в парка няма да се строи. И защо са изсечени дърветата тогава? Искаме си парка!", контрираха недоволните. Те поискаха още за всяко отсечено дърво компенсация от 10 нови. Отидоха и по-далече: поискаха отмяна на сделката, която е направила парка частна собственост, ако ли не хората бяха категорични, че ще стигнат до крайности и са готови да блокират централни булеварди.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (13)

Още по темата (171):
23.04.2024 Бетонираха дърво в Пловдив
14.04.2024 Разпродават парка зад хотел Санкт Петербург за 14 млн. лева
06.04.2024 Битката за парка зад хотел "Санкт Петербург" изглежда почти загубена
04.04.2024 Няма да му се размине на бизнесмена, тръгнал да прави ремонт, без да
пита
05.09.2023 Общината придобива парка зад хотел Санкт Петербург?
14.08.2023 Паркът зад хотел "Санкт Петербург" се превърна в развъдник на змии и
гущери
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).