ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Петков, БСП: Отиваме към трагичния финал за Панаира
Автор: Йоланда Пелова 19:10 / 27.04.2023Коментари (1)2921
© Фокус
Депутатът и градски лидер на БСП - Пловдив Иван Петков в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" 

Г-н Петков, какво е вашето виждане за промените в досегашните правила за работа на Народното събрание и въобще т.нар. "нов правилник за работа“? 

Правилникът изискуемо по Конституция е да бъде приет на всяко заседание, след като се приеме председател на Народното събрание. Но в интерес на истината, в това Народно събрание и предишното се проточват малко изборът и за председател, и за правилника. Очаквах, между другото, след като се видяхме и с колегите, правилникът да бъде приет по-бързо. Уж имаше консенсус, малко за мен е непонятно защо днеска се стигна и до тези спречквания, до тези квалификации и до тези обиди.  

Грозна работа, както се казва.

Да, в интерес на истината, наистина е грозно. Не че и в предишния Народни събрания не сме стигали до такива моменти, но още в самото начало считам, че това са знаци, които не предвещават добро за цялото Народно събрание. 

Завишен ли е според вас броят на комисиите? Защото имаше и подобни изказвания, че се правят често комисии, за да се намери работа на някой депутат.  

Не, според мен си е напълно нормален броят и смятам, че трябва да бъде такъв. В интерес на истината, ако някоя от групите или мнозинството от групите в Народното събрание реши да бъде по-малък, то можеше предварително да се уговори това нещо, нямаше смисъл да губим цял ден за такъв спор, можеше да се продължи напред. Но това, което се казва – че се търси на човека работа, според мен всеки го е правил в годините. Имам предвид, днеска ИТН и "Възраждане“ навлязоха в тези пререкания, надявам се утре с по-свежи сили най-накрая това да мине още в първите минути на деня и да продължим напред, за да може да бъде приет не само правилника, но най-вече да бъдат направени и тези комисии, за да може да бъде приет и бюджета на страната. 

Нещо много важно за страната ни – бюджетът. 

Стигаме до май месеца, а все още нямаме бюджет. От там това нещо рефлектира и върху общините, разбира се, и върху всички нас. 

Така е. Г-н Петков, как определяте начина, по който функционира днес Народното събрание? 

Хайде да погледнем първо оптимистично – да кажем, че се търсят начини, по които да може съставът на този парламент да намери изход от тази парламентарна криза. Считам, че дори да кажем, че е малко по-забавено всичко, което се случва, има момент, в който може да се стигне до някакъв консенсус, да бъде избран кабинет – нещо, което е нормално в една парламентарна република. Песимистично е да мислим, че отиваме с караници да се избере какъвто и да е бюджет и от там – да отидем на нови избори. Надявам се да не отиваме юли месец, както се коментира, на нови избори. 

Или да имаме какъвто и да е кабинет?

Естествено, ние не може да коментираме да се приеме какъвто и да е кабинет, да направим един политически Франкенщайн – това е абсурдно, защото изцяло ще рефлектира върху обществото. 

А какви са лично вашите прогнози за съставяне на правителство? 

За съжаление, за разлика от 48-то Народно събрание, виждаме, че има разговор само между двете първи партии. В предишния парламент се видя, че стигнахме до консенсуса за Вежди Рашидов, след като имаше разговор между всичките парламентарни групи. За момента остава, както се казва, топката в първите две политически сили. Нямаме още протегната ръка за разговори, уж предстояло – да видим в следващите дни. 

Все по-често се говори за нови избори, както и вие казахте, с поглед към местните избори също така и че всичко това днес е едно предизборно говорене, всичко, което се прави, е предизборно. Такова е усещането като че ли. 

От февруари месец преди две години, 2021, сме в предизборно говорене. Няма как да бъде другояче. Минахме петите поред национални избори за парламент. Както казахте, отиваме и на местни избори. По-лошо ще е, ако се прави две в едно – нещо, което в демократична България не се е случвало никога. От прехода насам парламентарни с местни избори не са се случвали. Има проблем как ще бъдат организирани, това е нещо, за което трябва да се замислим всички ние като политици и като хора, които отиваме на избори да представляваме обществото. 

И с поглед към местните избори в Пловдив – какви са изходните позиции на вашата партия, на БСП?  



За съжаление, в последните трети избори не можем да кажем, че сме се представили, както подобава на БСП, предвид фактите и обстоятелствата, които бяха като ръководство на нашата партийна организация. В интерес на истината се споделяха решения, които биваха еднолично взимани от едно лице – "емблематичното“ за град Пловдив, Георги Гергов. И лицата, които се лансираха като кметове, не бяха тези, които бяха истинските леви лица, които трябва да бъдат. Затова се получаваше, че в годините и силата на БСП, и възможностите спадаха в подкрепа от страна на обществото и естествено, не се чуваха чак толкова много действията на общинските съветници в Общинския съвет през тези години – говоря от 2011 г., местните избори, 2015 и 2019 г. И естествено, тук трябва да кажем, че БСП-Пловдив в момента няма общински съветници, тъй като през 2019 г., които бяха избрани под личното ръководство на Георги Гергов, тези общински съветници и за наше удовлетворение даже напуснаха БСП, което е по-добре, защото техните решения, които те взимат в Общински съвет, са в ущърб на левите идеи и на БСП, а те са само и единствено в полза на Георги Гергов

Да, а проблемите в град Пловдив не липсват. Важни и отговорни задачи стоят на масата. Кои са приоритетните неща за вашата партия? 

Ние по-скоро мислим повече за това, което най-вече ги интересуват хората, а именно: ние сме против това презастрояване, което се случва, ние сме твърдо за зелените площи, те да не бъдат разрушавани, за спортните обекти – нещо, което доста се преекспонира в град Пловдив. Да, разбира се, сега, в събота, ще се открие най-модерният стадион. Всеки един пловдивчанин знае, който ме познава, съм си ботевист. Радвам се, че най-накрая ще си отидем, както се казва, във футболния си дом. Но след време, след като бъде открит и завършен, според мен трябва да се направи една проверка къде са отишли тези средства, защото в крайна сметка да видим колко са се изразходвали, тъй като не един и два пъти аз съм казал, че стадион "Ботев“ ще бъде като Колодрума. Там се изсипаха немалко пари. Ние сме против това нещо. Можеха тези средства да отидат за много други спортни съоръжения.

Ето, примерно утре на общинската сесия ще се гласува поредната зала "Строител“, така известна за пловдивчани, в квартал "Кършияка“ да бъде откупена за 5 милиона, но забележете – тези 5 милиона ще ги плати следващата администрация, ще отидат от бюджета през 2024 г. Вижте какво нещо се случва – това са неща, които само този кмет, който сега е пак на ГЕРБ, Здравко Димитров, предишният – Иван Тотев, непрекъснато взимат кредити и правят такава финансова тежест, с която на следващия кмет, който ще бъде избран тази есен, ще му бъде много трудно да управлява град Пловдив, най-вече в капиталовата програма. 

От всичко това, което ми казахте, ми изникнаха доста въпроси, но на първо място – какъв кандидат за кмет ще търси БСП? 

Първо, в момента много трудно е да се говори, предвид факта, че обстоятелствата на национално ниво с парламента не са благоприятни, за да се мисли за местни избори. Моята идея още когато станах председател миналата година през юли, беше януари-февруари да имаме кандидат за кмет, но в тази неспокойна среда, която е непрекъснато от избори в избори – знаете, октомври месец бяхме, сега през април, надявам се наистина да има един стабилен кабинет, за да може да мислим за местните избори. Коментирали сме го на изпълнително бюро в Пловдив не един-два пъти, дори преди две седмици коментирахме това нещо. Моето лично виждане е да се търси човек, който е извън средите на БСП, но лявомислещ, и който да приема нашите приоритети и каузи, това, което сега споделих като една част от тях, а именно – за презастрояването за зелените площи, за помощ на Хуманитарната гимназия, за да се изгради сградата на Математическата гимназия.

В Пловдив в последните 30 години от прехода насам не се е построило нито едно училище. Обещанията на ГЕРБ от 2011 г. насам за голямото застрояване на детски градини, които са абсолютно нужни за обществеността в Пловдив, не се случва. То се случва с много единични сгради, които са напълно необходими. Ето един "Южен“, който е най-големият жилищен район в Пловдив, няма къде хората да си запишат децата. Това са неща, които са нашите каузи, които ще ги отстояваме. И разбира се, борбите ни за каузи, които остават от миналото, а именно – може и Панаирът да се има предвид, нещо, което е моя кауза още откакто съм общински съветник. 

Така е, и аз знам за това. Г-н Петков, стигнахме до темата с Панаира. Битката за Панаира – голяма е тя, на няколко фронта. Не знам, вие ще кажете, на доста… Има много, много какво да се каже тук. На 24 април изтече срокът, в който Община Пловдив можеше да обжалва съдебно решение, с което 29% от акциите на Община Варна в Пловдивския панаир се апортират в контролираното от Гергов дружество и така той става собственик на 80% от капитала на Панаир. Кметът на Пловдив Здравко Димитров пропусна да обжалва промяната в капитала на дружеството "Пълдин туринвест“, с която Пловдивският панаир премина изцяло в ръцете на бизнесмена Георги Гергов

В интерес на истината, очаквах поне един ден след това невзето решение на общината да не обжалват от общината и естествено от ПП ГЕРБ тяхното становище защо това не се случи. Напротив, знаете много добре, че дори самият Бойко Борисов нареди да се обжалва. Направи се пресконференция с Иван Тотев и Здравко Димитров, които излязоха, че видите ли, това решение, което те са взели, не било така, напротив, те са за Панаира. И в същото време видяхме какво се случи в понеделник. И ненапразно вчера вечерта за съжаление написах в социалните мрежи "Вече може да констатираме часа на смъртта за Пловдивския панаир“. Голяма болка не само за Пловдив, а и за цялата ни страна, защото това е емблема, едно от най-старите изложения в Европа, не дори в България, и това е една история. Когато се говори за Пловдив, всеки казва: знаем тепетата, Альоша и естествено, перлата – Панаира. Имайте предвид, че това са 360 декара площ. 

Апетитна площ. 

До Марица. 

Да. 

Няколко пъти ние от БСП казваме, че това ще бъде за жилищно застрояване. Няколко пъти лицето Георги Гергов ни контрира, че няма да бъде такова нещо, докато той е в управата. Но той може утре да не е в управата и неговото виждане, че няма, докато е там да се застроява, може още утре да бъде променено. Казвам го образно, разбира се, много неща има да се случи това нещо, но според мен отиваме наистина до този трагичен финал за Панаира – да бъде унищожен тотално. Това, което днеска и колегите от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ коментират, естествено аз, като… 

Те казаха, че ще сезират прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив. 

Сезират прокуратурата. Имат една идея от миналата година – да бъде обявено за културен паметник, което по този начин да не може да бъде застроено и по някакъв начин във времето да търсим с държавата опции как да може да бъде върната в собственост на държавата. Естествено ние от БСП ще се опитаме по какъвто и да е начин и обединени с всички формации – все пак тук няма ляво, дясно, няма червени, сини, тук става въпрос за емблемата на Пловдив. Надявам се всички ние да седнем на една маса, да намерим път, с който да направим така, че първо да не бъде застроен, и второ, да не бъде унищожен и да го запазим като панаирно градче – така, както го знае всеки един, и ние като малки деца, когато ходехме и се радвахме, когато имаше панаир, да ходим по щандовете и да обикаляме наистина истински изложения, не каквито са сега, в момента. 

Този проблем обаче има една дълга история, предистория. Според вас къде е основното, къде се касае, къде всъщност започва всичко това и къде е същественият проблем? 

Същественият проблем е в алчността на хората. Тук виждаме едно лице, което от самото начало той се е решил да унищожи този обект за него и емблема за града, и в същото време в годините той стъпка по стъпка успява да си постигне тази цел. Имайте предвид, че ние в 48-то Народно събрание, аз от трибуната прочетох декларация на БСП, в която заявихме ясно, че в годините тук са се намесвали много политици, прокурори, хора от съдебната власт само и единствено за да се случи нещата на един алчен човек. 

Т.нар. "скрита приватизация“. 



Самият аз дори наивно повярвах, че колегите от ГЕРБ наистина, след като направиха и пресконференция с Иван Тотев и Здравко Димитров, по някаква или друга причина са приели, че няма да го дадат, но това, което се случи в понеделник, е просто безумие. Това е било още от самото начало, това искам да кажа. От самото начало е било ясно така. С доводите, заместник-кметът, който вчера не бил много и той на работа, но бил само споделил, че видите ли, да не губим такси за това дело – такси, които са 3 или 5 хиляди лева. Абсурдно! И да загубиш 360 декара. Виждате, че арогантността на тези Кириакстефчовци мога да ги нарека и алчността на този човек стигнаха до това да бъде унищожена наистина една емблема на Пловдив.

Надявам се да не съм бил прав с вчерашните си думи, които написах в социалните мрежи – "Просто трябва да констатираме часа на смъртта на един от най-важните обекти на град Пловдив“. Ще видим с колегите, нашите експерти първо дали това, което предлагат от "Продължаваме промяната“… И естествено, ако е възможност, с която да бъде спасен Панаира, ще подкрепим, разбира се. 

Пожелаваме ви успех и наистина да има едно добро развитие на нещата, защото Панаирът не заслужава това. 

И пловдивчани, и България. 

И пловдивчани, а и цяла България. 

Естествено, да.


Още по темата: общо новини по темата: 197
13.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
16.02.2024 »
16.02.2024 »
25.01.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 27.04.2023 г.
0
 
 
Иванчо, много си малък още за политика. Какво се правиш на луд, сякаш не знаеш, че гергов /с малка буква/ е от вашата червена партия и точно тая партия някога стартира процеса тоя селски мръсник най-накрая да придобие Панаира /с главна буква/. С късни декларации не става, момъко. С това интервю стана за смях и стана ясно колко ти е политическия багаж.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: