Ивайло Спасов: Кметът превръща Пловдив в частен паркинг?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:18 / 25.04.2023
4782
Позиция на заместник-председателя на КОД – Пловдив Ивайло Спасов относно планираното въвеждане на служебни паркоместа със "служебен абонамент в разширен режим":

Предложените промени в таксите за паркиране тип “служебен абонамент" ще лишат огромен брой граждани от паркоместа около жилищата им. Това заяви заместник-председателят на КОД в Пловдив Ивайло Спасов. Само за още 30-40 лева допълнително всяка фирма, която към момента си е заплатила правото да паркира от 08:30 до 18:30 часа на точно определени места в града (супер център, синя зона или не), вече ще може да си ги запази за 24 часа благодарение на т.нар “служебен абонамент в разширен режим". Това означава, че много граждани няма да има къде да паркират след работа.

Предложените такси ще обслужат изключително много хотелите, заведенията, фирмите в жилищни сгради и дори бюджетните организации. Спасов прогнозира, че така е възможно цели улици или части от тях да се обособят като частни паркинги.

“Нека не забравяме, че след медийни публикации стана ясно, че и кметът ни ще притежава скоро апарт-хотел до зала "Колодрума“. Зад него има новоизграден общински паркинг. Дали той ще бъде “усвоен" като частен по схемата “служебен абонамент в разширен режим", предстои да видим", допълва Спасов.

Това, което е сигурно обаче е, че гражданите ще бъдат принудени да паркират в зелените площи.

Ето защо след като разширеният режим ще нанесе сериозни вреди на пловдивчани, то юридическите лица трябва да платят справедлива такса. Ако за да ползват 10 часа дадено паркомясто досега са плащали 200 лева, то за останалите 14 часа от денонощието, сумата трябва да бъде поне 280 лева. Така крайно се получава такса от 480 лева на месец за паркомясто, която е и доста по-значим приход за общината от предложените 230 лева.

Отделно бизнесът трябва да докаже необходимостта от ползване през тъмната част от денонощието - да представи документи за удължено работно време, например.

Ивайло Спасов предлага и още едно ограничение: след като в Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив на 1 жилище се полага разрешително за паркиране по местодомуване само за 1 автомобил, логиката при юридическите лица трябва да е подобна - само 1 паркомясто в разширен режим, но при плащане на още поне 3 места в служебен абонамент в дневен режим. Така ще се избегне възможността за превземане на още места за паркиране от фирмите, регистрирани в дома на управителя си.

В противен случай градът ни ще се превърне в огромен частен паркинг и ад за обикновените пловдивчани, завършва Ивайло Спасов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (265):
21.04.2024 Множество злоупотреби с инвалидни стикери в Пловдив
16.04.2024 Ударна ревизия на служебните паркоместа в Пловдив
01.04.2024 Проблемът с паркирането в Пловдив се задълбочава
10.01.2024 Пловдивчанин: Висша некадърност! Нямат право да слагат скоба на такава
кола!
05.10.2023 Въведоха системата за умно паркиране в Пловдив
28.08.2023 Важно съобщение за шофьорите за синята зона в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).