ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Историк: Паметникът на Альоша трябва да напомня на поколенията за страшен конфликт с милиони загинали
Автор: Диана Бикова 11:35 / 07.01.2024Коментари (13)7140
© Plovdiv24.bg
Темата за паметника Альоша винаги е предизвиквала бурни реакции сред пловдивската общественост. Мненията дали гранитният съветски войник трябва да е един от символите на европейската столица на културата Пловдив са буквално на двата полюса.

Преди дни Plovdiv24.bg публикува интервю със скулптора Иван Тотев, който изтъква аргументи в подкрепа на идеята, че монументът трябва да бъде демонтиран и преместен на друго място, а върхът на хълма да остане чист.

Днес представяме гледната точка на дългогодишния директор на Историческия музей в Пловдив  доц. д-р Стефан Шивачев.

Двете войни през ХХ век отнемат живота на повече от 70 милиона човека, като над 50 милиона са жертвите на Втората световна.

"Това са 6 години, в които светът живее в истински ужас. Войната е навсякъде - в много държави, в световните океани, в небето. Съвсем нормално е след един такъв жесток конфликт победителите да определят правилата на новия дневен ред. Когато завършва тази война всички не само си отдъхват, всички решават, че тази световна война трябва да бъде последна. Така в следващите години е създадена Организацията на обединените нации, за да не се забравя тази война" - припомня историкът.

Построени са около 2000 паметника. Паметникът Альоша в Пловдив е част от тези паметници, заедно със съхранените концентрационни лагери в Бухенвалд и на много места, които трябва да напомнят на поколенията, че това е бил страшен конфликт, завлякъл в гроба повече от 50 милиона. Благодарение на тази система, която е създадена след Втората световна война виждаме, че светът вече близо 80 години живее в мир, без нов световен конфликт, казва Шивачев.

В интервюто коментираме защо Альоша е единственият персонифициран паметник в Европа и защо в другите европейски държави монументите са костници. Независимо от вида си, всички тези паметници са посветени на идеята да не се забравят събитията от 1939-1945 г. Историкът смята, че нашите предци са проявили много мъдрост, когато не се съгласили да се направи паметник на вожда на човечеството Йосиф Сталин. 

"Войникът винаги е символ на всеки един военен конфликт. Войникът в крайна сметка воюва за една идея, независимо дали тази идея е защита на родината, независимо дали тази идея е победа на антихитлеристката коалиция. Така, както този войник символизира съветската армия, той символизира тези, които воюват тогава в рамките на тази антихитлеристка коалиция" - обясни той. 

Историкът припомня също ролята и мястото на България във Втората световна война. "Забравата в историята никога не е водела до добро. Забравата е опасност да повторим тези грешки. Искам да напомня, че българските управляващи, в лицето на Народното събрание, на 1 март 1941 година взимат с бурни акламации решение да се присъединят към тази група, начело с Германия. В резултат, в София е бомбардирана и са разрушени повече от 4000 сгради и загиват много невинни жертви. Тогава същите тези управляващи започват да обвиняват Уинстън Чърчил, че той бил предизвикал тези бомбандировки. Да, но причината обаче не е в Чърчил" - посочи той.

Шивачев смята, че не бива да се забравят тези събития.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Много манипулативно, избирателно и перфидно говорене без никаква конкретика. Жалко, че не може всички тези разбирачи да се озоват на мястото на Борис III по онова време. Много ми е интересно какви решения биха взели, при положение че трябва да се съобразяват не само с Германия, а с фактори като Турция, Гърция, Югославия, СССР, Великобритания по това време, с вътрешна терористична мрежа на БКП, с националистическите пориви за връщане на териториите на България и какво ли не. Може би тайното желание на "безпристрастните" експерти и историци е България да беше се включила активно във военната фаза и да беше се превърнала цялата в развалини с около 1 милион жертви. И най-вече да беше споделила съдбата на балтийските страни.
-3
 
 
Пътища, тротоари, градски транспорт, синя зона, паркинги, градинки, паркове, тях вече ги разбиха. Сега е ред на паметниците каквито и да са.А трябва ли да разрошим паметникът на Альоша (не на Сталин), който и да е той, за да построим паметник на Левски или Ботев ...?
-1
 
 
Дърта комуняга.Да го махат по бързо не може съветски войник да става символ на Пловдив.Да си направят по една значка Альошка да си я зякичат на ревера и да си ходят така по зял ден.Маже и през нощта.
-4
 
 
Нека Чопър и компания да започнат да "серат". За 20 евра са готови да унищожат и майка си и баща си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: