Историк: Альоша няма нищо общо със съдбата на Пловдив

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (19)
14:19 / 14.12.2023
23457
Не може на един от най-древните градове в Европа, ако не и в света, какъвто е Пловдив, с над 8000 години история, най-яркият символ и знак да бъде фигурата на окупатора (бел. ред. Альоша), който, да не говорим, че няма нищо общо със съдбата на Пловдив. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов.

"Да не говорим, че България е нападната, Съветския съюз ни обявява война на 5 септември, окупира ни. А тук просто се узаконява това, което прави Сталинският режим, и това, което ни е сполетяло като съдба след фаталната и черна дата 9 септември 1944 година. Той паметникът така е замислен. Там има неща, които нямат нищо общо с България", отбеляза историкът.

По думите му Пловдив е знаков град – столица на Източна Румелия в миналото: "Той си има своето сериозно национално влияние. Но подобен паметник на Альоша има в Русе, но в Русе няма тепета, като в Пловдив, и затова той гледа господстващо над целия град. А и на други места има подобни паметници, хората ги знаят много добре, които също трябва да бъдат демонтирани и преместени в  местни музеи на тоталитарна България, които трябва да бъдат създадени.

Възможност има и да бъдат някъде премествани в регионалните исторически музеи, но те нямат място като доминанта. Това е все едно да оставим паметници на Хитлер или на някой друг - просто е недопустимо. И в момента тази смешен плач, с който петата колона в България ни проглуши ушите последните няколко дни, е недостойна проява на васално поведение към една държава, която ни е обявила за враждебна".

Виж коментарите (19)

Още по темата (116):
08.05.2024 Певци от цял свят пеят в защита на Альоша в патетичен видеоклип
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).