Искат спиране на жп-линията между Централна гара и Филипово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (51)
17:23 / 27.04.2010
11018
Спиране на жп-линията между Централна гара и Филипово предложиха експертите на съюза на частните предприемачи "Възраждане" на днешното заседание на Консултативния съвет към кмета, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Проектирана е много отдавна в покрайнините на Пловдив, когато наоколо е имало само градини, а сега опира в централната част на града. Представете си колко затруднява връзката, когато човек иска да отиде от изток на запад - прелези, бариери, спирания..." - мотивира предложението Христо Лазаров от "Възраждане", който е и секретар на Консултативния съвет.

Същевременно със затварянето на тази линия предлагат да се изгради нова жп-връзка между гара "Тракия", като се използва жп-моста над Марица източно от града и нова пряка връзка към гара "Филипово". Разстоянието е 2720 м, не са изчислени необходимите средства, но експертите са стигнали до заключението, че изграждането на надлез или подлез в този район ще излезе много по-евтино от изграждане на естакади на местата на сегашните прелези, каквото по принцип се предвижда за необозримото бъдеще.

Можело да се премине към експериментално затваряне на жп-линията за два-три месеца. Идеята подлежи на доразработване. Ако кметът я възприеме, ще трябва да влезе в преговори с държавните структури.

Многократно наши читатели са дискутирали темата дали трябва тази ЖП линия да бъде премахната или да бъдат изградени надлези и подлези. Идеите варират от превръщането на ЖП линията във велоалея до изграждането на монорелсова железница като екологичен и бърз транспорт в градска среда. Една от идеите бе изграждането на S-Bahn. Дискусията на нашите потребители по темата можете да прочетете тук: S bahn (идеи за алтернативен транспорт).

Виж коментарите (51)

Още по темата (2):
09.05.2010 От София не дават да се пипа жп-линията Централна гара - Филипово
20.12.2007 Замислят подлези под ЖП линията за Карлово
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).