ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Искат независим мониторинг за дейността на Пречиствателната станция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:27 / 20.09.2013Коментари (2)3434
© Plovdiv24.bg
Независим мониторинг на въздуха и водите в Пловдив и на дейността на Пречиствателната станция на града ще искат от държавата проф. Кръстьо Петков и група еколози, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това съобщиха самите те на пресконференция. 

На брифинга бе изразено несъгласие с оповестеното наскоро становище от РИОСВ, че силната миризма от преди няколко дни, която буквално "обгази" пловдивчани е от наторяването на ниви в с. Ягодово. Те смята, че тя идва от станцията. Освен това беше изразено и съмнение, че в двора на пречиствателната станция на Пловдив се депонират над 200 хиляди тона утайка, а част от нея дори се изсипва в река Марица. 

По думите на еколозите и експертите, пробите от поречието на Марица показват завишение над допустимото на азот и фосфор. Според тях, части от утайката се обработва от калифорнийски червеи, а друга отива за биогаз. 

Стойността на мониторинга е около 30 000 лв. Ще бъде поискано той да се финансира от министерството на околната среда и водите. Ако не стане, чрез европейски програми.  

Ето и позицията на ВиК Пловдив:
 
Относно проведената пресконференция на проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България / СИБ/ с участието на г-н Георги Мумджиев и г-жа Елена Георгиева по темата "Обгазяването на Пловдив и поречието на река Марица и неговите социални последици и възможни решения", заявявамe като ангажирана институция по проблема - фирма "Водоснабдяване и канализация"ЕООД - Пловдив нашата позиция.

Силно сме смутени от огласените твърдения за наличието на 250 000 тона отпадъци на площадката на пречиствателната станция на Пловдив. Такива цифри драстично се разминават с реалните данни, до които всеки коректно интересуващ се или експертно подготвен човек може да има достъп.

Освен това, със съжаление констатираме, че т.нар. "съпроводителен материал" към поканата за участие, освен напълно анонимен като авторство и очевидно написан дистанционно дори и от обекта на притесненията / град Пловдив и река Марица/, съдържа анонимни и жаргонни квалификации към лица и институции, без да има доказателства за тях. Недопустимо е да се твърдят и констатират мнения от данни от преди повече от 5-6 години. Това обстоятелство разколебава всеки, който иска да приеме намеренията и загрижеността на активистите на СИБ за безкористни и професионални.

На последно място, но далеч не по значимост, държим да кажем и най-важното: Проблемите с екологията на един голям град като Пловдив, и в частност на градската пречиствателна станция, са изключително сериозен ангажимент за всяка институция, съпричастна към решаването им. Тези проблеми най-сетне са сред приоритетите на националната и европейска стратегия за екологична градска среда.

Съпричастността към тях на неправителствени организации, както и тези от екологичния сектор, е изключително ценно обстоятелство. Но полза от идеите и инициативността на такива организации ще има единствено, когато се предлагат доказано експертно и коректно, а не анонимно и със съмнения за преследване на нечистоплътни интереси.

ВиК-ЕООД гр.



Още по темата: общо новини по темата: 34
08.11.2021 »
08.11.2021 »
08.11.2021 »
09.03.2021 »
11.10.2019 »
10.10.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Проблемът е чисто инфраструктурен и се решава с много пари,които очевидно нямаме.Не виждам какви са претенциите на пловдивчани и към кого са насочени.Нова пречиствателна,която да поема всичко би струвала десетки милиони.Другото решение е просто да стискате бузките и да не акате
0
 
 
Вчера следобед в район Централен пак смърдеше на мърша..... Пак ли наторяваха?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: