Искат да опаковат Альоша в Пловдив за една седмица

Автор: Гено Петров
Коментари (13)
17:19 / 22.09.2022
6126
Фрeнският художнек Мич Брезунек от години живеее в Пловдив. Преди време представи самостоятелната си изложба "Призракът е тук" (The Ghost Is Here). В нея той право своеобразни дигитални интервенции на 12 български паметника на Съветската армия, включително и Альоша в Пловдив. Неговата креативност обаче не се изчерпва дотук.

Той има желанието физически да опакова Альоша. Иска да го превърне в призрак. Бразунек възнамерява паметникът да е покрит с гигантско жълто наметало в период от 1 седмица, около празника Деня на Европа - 9 май, 2023 г. 

За таз цел той търси съдействие от българските институции - изпратил е мотиваращо писмо до премиера Гълъб Донев и проф. Велислав Минеков, министър на културата. Ето го:

"В тези трудни за България и Европа времена, се обръщам към Вас, за да поискам съдействието Ви за реализация на мой проект – артистична интервенция, която е насочена към актуални обществени теми. Обръщам се към Вас, за да получа разрешение да реализирам артистичния си проект, свързан с паметника "Альоша“ в Пловдив. Бих искал да покрия фигурата на съветския войник с блестяща материя за срок от една седмица.

"Самият паметник няма да бъде засегнат или повреден по никакъв начин. Моят проект е реакция на настоящия исторически контекст. Историята, уви, често се повтаря, спомените и преживяното от предишни войни оживяват и днес. В Европа отново има кръв и омраза.

Историята се повтаря - точно като призрак от миналото, който се завръща. В името на всички, загинали в европейските войни, в името на жертвите от вчера и днес, в името на украинците, които в момента защитават своите семейства и достойнство, в името на непрекъсващата битка за мир и свобода – създавам своя "Призрак“.

Артистичната намеса върху непоклатимата фигура на "Альоша“, свързана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и напомняне, че за нашето общо европейско бъдеще е изключително важно всички ние да се научим да осмисляме и надживеем миналото.

Затова искам ясно да подчертая, че "Призрак" не е политически проект. "Призрак" е артистичен проект, който посвещавам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което живея“, завършва той своето писмо.


Виж коментарите (13)

Още по темата (115):
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
23.02.2024 Недоволни пловдивчани се събират пред Альоша днес
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).