ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Йога упражнения вкараха млада пловдивчанка в инвалидна количка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:45 / 10.10.2017Коментари (2)31933
©
Д-р Трендафила Тошева
Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със скованост в гръбнака, болки във врата, изтръпване на крайниците. Болковият синдром е остър, а пациентите подлежат на медикаментозно лечение и физиотерапия, заяви д-р Трендафила Тошева, началник на отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина в УМБАЛ "Пловдив". 

В последно време се забелязва подмладяване на болестта - все повече млади хора идват при мен със сериозни оплаквания, посочи тя. Най-засегнати са хората, които работят в офиси, на компютър, както и в производството - на конвейер, шивачки и т.н., те стоят неподвижно по 4-5 часа и рано или късно заболяват.

Преди 20 години знаехме, че болестта се проявява след 50-55 години, но сега това правило отпадна, защото при нас лекуваме и 13-годишни деца. Пациентка в тийнейджърска възраст провежда редовно лечение в отделението, като при нея има и изтръпване на единия крайник. Момичето стига до болнично лечение след натоварване в час по физическо възпитание. Тъй като детето не тренира, а в училището се налага да изпълнява силови упражнения се провокира този инцидент. 

Д-р Тошева разказа, че в момента в отделението се лекува и момче на 23 години с кръвоизлив в гръбначния мозък. Той е футболист и на една тренировка на 18 септември тази година вдига глава нагоре, получава силна болка в гърба и врата, изтръпват му и ръцете, но всичко отминава за десетина минути. 

На следващия ден отново отива на тренировка, рита с единия крак, при което усуква тялото си и отново получава изтръпване в ръцете и краката. На стадиона веднага му правят масаж, след който се оказва, че изобщо не може да мръдне и го докарват по спешност с линейка в неврологията на УМБАЛ "Пловдив".

Установява се кръвоизлив в шийния дял на гръбначния мозък. В момента пациентът провежда рехабилитация, а екипът на физиотерапията води битка да го възстанови напълно, защото е много млад. Има огромен шанс, защото и заболяването бе хванато навреме, коментира д-р Тошева.

Друга пациентка от Пловдив на около 30 години е доведена в отделението в инвалидна количка. Тъй като работи в офис по 8 часа всеки ден, иска да има двигателна активност и се записва на курс по йога. След третия сеанс се прибира вкъщи и изведнъж цялата изтръпва. Обажда се на тел:112, след прегледа с линейка по спешност е откарана и приета в болница, където се установява кръвоизлив в гръбначния мозък. Според невролозите инцидентът е провокиран от йогата. 

"Залитането по йога от хора над 25-30 години е огромна грешка, защото в Индия от 3-годишни се учат на йога, а не след като организмът е завършил своето развитие. Упражненията са много драстични за областта на врата и гръбнака, усукванията също са много опасни. Добре, че пациентката беше слабичка и тежестта на тялото не бе довела до по-масивен инцидент, защото ако беше дори 60 кг, нямаше да можем да я възстановим", коментира д-р Тошева. След 3-4 курса физикална терапия, става и започва да се движи сама, макар че й остава изтръпване в крайниците. 

Усложненията от дисковата болест са изключително неприятни - водят до инвалидизация - парези, парализи и отпадна симптоматика, което изобщо не е желателно. Чрез нашата дейност - медицинска рехабилитация, постигаме максимална функционална годност и успешна ресоциализация на хората с увреждания, каза началникът на отделението.

Отделението разполага с апаратна физиотерапия в следните сектори - електролечение, светлотерапия, лечение с ултрависока честота, инхалаторно ултразвуково лечение и сектор за кинезитерапия. Тук се извършва и ранна клинична рехабилитация - при леглото на болния в другите клиники на УМБАЛ "Пловдив". Има разработени собствени алгоритми, по които работят рехабилитаторите. 

При блокиране на гръбначния стълб се прави освобождаване на гръбначно-мозъчните коренчета чрез мануална терапия, а мускулатурата се релаксира. Ако това не е достатъчно, се прави апаратна програма в продължение на 7 дни. Когато проблемът е хроничен, терапията е добре да се провежда 2 пъти в годината. Много е важно хората да разберат, че не бива да пресилват тялото си излишно, препоръча д-р Тошева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много добри специалисти работят там, на мен лично много ми помогнаха.
0
 
 
Доктор Тошева е наложен и уважаван специалист!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: