ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Има ли поне 40 000 лева "ресто" в косачките, които протеже на Каназирева се кани да купи с наши пари?
Автор: Данислава Вълкова 08:40 / 17.06.2023Коментари (3)15307
©
Директорът на ОП “Градини паркове" Веселин Козарев се кани да купува роботизирани косачки за тревите в Пловдив. За това се похвали самият той, след като написа докладна записка до кмета Здравко Димитров за закупуването на три робота по 100 000 лева единия или общо 300 000 лева. Тази информация официално беше изпратена като прессъобщение до медиите в Пловдив

Лаишкият опит за пиар и предизборни дивиденти обаче пораждат повече въпроси отколкото отговори. Първо, това, че някой води вътрешна кореспонденция с писма, при които действията са все още хипотеза, не трябва да става публично достояние, защото “вижте ме аз си върша работата" не е далновидно управленско поведение. Второ, Козарев слага каруцата пред коня, тъй като кметът на Пловдив не може да се разпорежда с общински средства, това прави само общинският съвет и то при събиране на необходимото мнозинство за това.

Следователно тук има повече “Ако" и няма нищо сигурно:

1. Кметът Здравко Димитров може и да не одобри докладната записка;

2. Ако все пак я одобри, то трябва да се оформи предложение към Общинския съвет, което първо да мине през комисиите от съветници;

3. Ако все пак мине и през тях, то трябва да се събере необходимият брой общински съветници, които да гласуват “ЗА", като преди това се види от кое точно перо на бюджета трябва да се вземат средствата, т.е. кой да се лиши от едни 300 000 лева, за да се дадат на Веселин Козарев да управлява с дистанционно роботите.

4. Ако и това се одобри, то все пак нека не забравяме, че трябва да се мине през процедура по Закона за обществени поръчки, а там какви точно косачки ще бъдат предложени и съответно закупени не е съвсем ясно.

Към докладната записка е добре все пак Веселин Козарев да е приложил и три оферти от различни фирми, с които да докаже, че тези роботи косачки струват “по около 100 000 лева".

Всъщност от около месец ОП “Градини и паркове" разполага с подобна машина, за която вече се похвали, че използва. Всъщност тя е под наем, за което Plovdiv24.bg отправи запитване какъв е размерът на наема, който плаща.

Според информацията, която самият Веселин Козарев предостави в похвалното си прессъобщение, роботът работи вместо 15 човека. Тук веднага изниква въпросът за оптимизация на структурата на общинското предприятие. Като директор не е ли редно да направи предложение до кмета за оптимизация и от спестените средства да закупи техниката. Простата сметка показва, че 15 човека по 1000 лева средно на месец по 12 месеца в годината, прави 180 000 лева или това са почти два робота. Ако умножим по 3, защото смятат да купуват три робота, то това са 540 000 лева.

Всичко това обаче като предложение е трябвало да стане още миналата година, а не сега, когато избуяха тревите.

Още в първото прессъобщение отпреди месец от предприятието се похвалиха, че - роботът се управлява само от един човек с дистанционно, а ефективността му за ден е колкото тридневния труд на цяла бригада. Също тогава по думите на директора в момента над 200 човека косят избуялите треви в Пловдив.

При наша проверка в интернет косачка, най-висок клас, с радиоуправление се продава на цена от 87 588 лева. При това говорим за една бройка и цена при посредник. Какв али е цената за три броя при производителя? В случая е интересно къде точно и как Веселин Козарев е сметнал разликата от 39 000 лева за трите косачки общо.

Според приетите разчети за 2023 г. на Община Пловдив до приемането на бюджета - 300 000 лева са средствата, одобрени като капиталови разходи за предприятието, т.е. в тях няма никъде пари за роботизирани косачки. Нека не забравяме, че предприятието разполага с косачки, макар и не с дистанционно управление.

Дали е необходим този разход точно сега, когато от две години държавата няма стабилно правителство и бюджет, а общината вече половин година не разполага с приет такъв?

Интересно е и друго: защо още в самото начало на годината не бяха заложени тези средства предварително, така че с идването на пролетта, предприятието да има готовност. 

Защо това предложение, което Козарев сам разпрати до медиите като прессъобщение, идва само четири месеца преди изборите, при положение че е ясно, че в предприятието няма средства за това? 1 милион лева от общинския бюджет вече са предоставени за техника на предприятието. Нека не забравяме и друго - 3,7 милиона лева от 10-милионния заем на Община Пловдив вече отидоха за нова техника на същото това предприятие със същия този директор.


Още по темата: общо новини по темата: 6
24.06.2023 »
05.11.2022 »
07.10.2022 »
26.05.2022 »
05.01.2022 »
15.11.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 17.06.2023 г.
0
 
 
Нещо не са разбрали купувачите от Общината. Тази машина работи ужасно бавно ( 5 пъти по- бавна от класическа косачка) и е само върху идеално гладък терен ( без камъчета, малки буци пръст). Трябва си човек с нея, за да изпразва коша. Ама за хора, които харчат чужди пари е идеална.
0
 
 
Шефът казал: "За една машиносмяна косачката робот, управлявана само от един човек с дистанционно, върши работа колкото 15 души с ТРИМЕРИ." Кой коси трева с тримери бе? Тя може колкото 100 души работа да върши, които косят с ножици, примерно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: