ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Има ли нужда Пловдив от монументален конен паметник на Кристо?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 03.08.2022Коментари (3)5620
"Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев е проект за личното и споделеното във физическото пространство и въображението. Той работи с обществената среда и в това се включва градска, медийна, виртуална среда. Лъчезар Бояджиев ги активира с творби, визии, изложби, акции, лекции, като въвлича съучастието на граждани и колеги. Лъчезар Бояджиев е признат експерт по творчеството, практиките и методите на Кристо и Жан-Клод, но за първи път разработва проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството. "Кристо за начинаещи“ е пилотен проект на Галерия Sarieva и фондация "Отворени изкуства“ в програмата Sarieva Open Arts.

Целта на проекта "Кристо за начинаещи“ е да създаде пространство за дебат и да го подхване – по въпроси, които са и за миналото, и за бъдещето в културата. Първият етап на "Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев и “Sarieva Open Arts" ще даде "проучвателен мандат“ за създаване на монументален конен паметник на Кристо в Пловдив. Чрез едноименната изложба в Sarieva / Gallery и “Walk and Talk" – лекционен тур в градска среда на автора, както и чрез серия акции/инициативи, ще се изследват формата, местата, обществената нагласа и фантазията за създаване на подобен паметник.

В нашата страна, както и навсякъде на Балканите, за добро и/или за лошо, вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но създава и условията за произвеждането на много повече житейска, дишаща и пърхаща от енергия реалност, отколкото множеството ни малки държавици и народи могат да изнесат. Понякога световната история се "стоварва“ върху плещите ни, на нас, балканските хора. А ние се правим, че не забелязваме своята хаотична виталност, живеем тук и сега, като че ли това е винаги и навсякъде, отбелязва се в анонса на събитието

Героите, водещите фигури на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни истукани, идоли, кумири на безвъзвратно отминалото минало.

А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на историческите висини/герои се добави и регистърът на героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Например иска ли Белград паметник на Марина Абрамович? Иска ли Загреб паметник на Мангелос; на Саня Ивекович или на Иван Местрович? Иска ли Сараево паметник на Брацо Димитриевич или на Юсуф Хаджифейзович, въпреки че тези са си съвсем живи и активни художници? Имаме паметник на Майстора, но искаме ли паметници на Борис Ангелушев и Жорж Папазов в София или на Жул Паскин във Видин? Колко големи да са те и къде да им отредим място – където са живели, или където ще направи впечатление и на нас, и на туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците, автори на конкуриращите се визии", допълва се още в анонса.

Ще бъде представен макет на паметника от Лъчезар Бояджиев, негови проектни рисунки, визуализации и материали. Във формата “Walk and Talk" ще се обходят и обговорят възможни места за поставянето на паметника.

КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ

Откриване на изложба, информационна зона с творби и материали от Лъчезар Бояджиев

5 август 2022, Sarieva / Gallery, Пловдив, 17:00 – 20:00

Walk and Talk – лекционен тур в градска среда с Лъчезар Бояджиев

6 август 2022, различни локации, Пловдив, 10:30 – 12:30

(събиране на групата желаещи пред artnewscafe, 10:30 ч.)







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Човек, който се срамуваше да каже, че е българин и не каза една дума на български?! По-скоро габровци да му направят паметник.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: