Хайка за пушачи по пловдивските заведения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
12:10 / 03.01.2011
5196
Инспекторите на РИОКОЗ-Пловдив започват да налагат глоби на ресторантьори, които не са привели обектите си според изискванията на новата наредба, регламентираща пушенето на закрити места. Санкцията за нарушителите започва от 300 лева и стигат до 1000.

Според новите разпоредби заведенията до 50 квадратни метра трябва да определят дали са само за пушачи или непушачи. По-големите обекти трябва да имат изолиран салон за пушачи.

РИОКОЗ ще следи стриктно вентилационните системи и проверките няма да са само по документи, заради някои съмнения по въпроса, предупреди директорът на инспекцията доктор Ваня Танчева-Манчева.

Новата наредба влезе в сила от 19 декември миналата година, но заради Коледните и Новогодишните празници досега не бяха налагани глоби.

След поредица от скандали и обвинения за лобистки интереси на 3 ноември се стигна до приемането на Наредба за условията и реда, при които се допуска пушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места от Министерски съвет.

Промените в Закона за здравето по отношение на пушенето влязоха в сила още от 1 юни, но прилагането на новите разпоредби се забави, тъй като беше приет тримесечен срок, в който Министерският съвет да определи със своя наредба точните условия. Очакваше се наредбата да бъде готова през септември, но това не стана.

Според новия документ, самостоятелни помещения, в които се допуска по изключение пушене, могат да се разкриват в местата за настаняване и средствата за подслон, в ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове, гари, летища и други, съобщиха от правителствената информационна служба.

Залите за пушене в заведенията трябва да са по-малки от половината от общата площ на обекта. Трябва да имат вентилация, която да работи през цялото работно време. Помещенията за пушачи задължително трябва да се отделят с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. На тези врати задължително трябва да има табелка с едър шрифт "Място за пушене. Забранено за лица до 18 годишна възраст".

В заведенията за хранене и развлечения, чиито зали за консумация са под 50 кв. м и собственикът е избрал там да се пуши, както и в нощните барове и дискотеки, на видимо място на входната врата трябва да се поставя трайна маркировка, че там се пуши. Малките заведения, чиито собственици са избрали в тях да не се пуши, също трябва да се обозначат с табела "Заведение без тютюнев дим".


Виж коментарите (10)

Още по темата (137):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
17.01.2024 Разрешиха пушенето на закрито в заведения, но при едно условие
14.02.2022 РЗИ Пловдив глоби с 300 лева двама клиенти на заведение в "Западен"
29.07.2021 Собственик на известен ресторант в Пловдив сниман в деликатна ситуация, последва странно обяснение
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).