Грозна картинка на метри от пловдивската Главна

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
15:17 / 05.09.2020
4855
Кметът на район "Централен" Георги Стаменов е спрял работата в съборената къща на Куцоглу на ул. "Гладстон" 12, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Още след първата публикация в сайта ни райкметът е разпоредил проверка на обекта. Оказало се, че липсват два важни документа, които са задължителни при строителни дейности - План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци, поради което работата е замразена. Двата плана днес са били входирани в деловодството, но ще бъдат разгледани следващата седмица и тогава комисията ще се произнесе.

Междувременно от терена са изтеглени багерът и товарните камиони за извозване на отпадъци, които работиха без прекъсване два последователни дни. За съжаление тротоарната настилка по пешеходната алея е била разбита от тежките машини. Частният инвеститор трябва да възстанови счупените плочки. Стаменов уточни, че ще бъде издадено предписание за възстановяването на увреденото общинско имущество за своя сметка. Ако това не стане, пловдивският инспекторат ще съставят акт с финансова санкция.

Районният кмет специално благодари на зам.-министъра на културата Амелия Гешева, която е сигнализирала Инспектората на НИНКН заради издаденото разрешение за археологическо проучване. То е съпътстващ документ към влязло в сила актуално строително разрешение, а тяхното е за възстановяване на старата сграда. От министерството на културата трябва да се произнесат дали проектът за промяна по време на строителството засяга фундирането на сградата, а също и дали пристройката, на чиято територия е работил багерът, е автентична и е строена по оригиналния проект на Йосиф Шнитер. Чак след това експертната комисия ще разгледа отново всички документи и с актуално строително разрешение работата ще може да се поднови. Задължително ще е присъствието на археолози, които вече имат издаден открит лист с валидност до края на 2020 г.

Според проверяващите, не са засегнати основите на автентичната сграда. Върху тях ще трябва да се издигнат новите фасади, в които ще се вградят запазени части от оригиналните корниз и тухли.

Виж коментарите (1)

Още по темата (83):
10.03.2024 Пускат за експлоатация новоасфалтирана улица в центъра на Пловдив
30.10.2022 Мрак и тъмнина в район "Централен"
03.07.2022 Премахват опасна сграда на ул. "Генерал Данаил Николаев" в Пловдив
01.03.2022 Незаконна врата на улица в центъра на Пловдив спира достъпа до частен
имот
20.11.2021 Жители на Пловдив вече три години чакат улицата им да бъде приведена в нормален вид
09.08.2021 От "Централен" обясниха за започналото разрушаване на сгради
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).