ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Григоров: МБАЛ Пловдив не е направила нищо за да си получи парите от общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:37 / 03.09.2008Коментари (0)4301
© Plovdiv24.bg
МБАЛ Пловдив все още не е направила нищо конкретно, за да си получи парите от общината, коментира зам. кметът по общинска икономика инж. Георги Григоров по повод изявленията на директора на болницата доц. Георги Йорданов.

Цитираната от директора сума от 50 хиляди лева, за която община Пловдив има подписан договор с МБАЛ, е била предвидена за закупуването на медицински апарат, чиято стойност се е оказала доста над посочената цифра и до момента никой от МБАЛ Пловдив не е направил абсолютно нищо, за да си получи парите. Общината ги е отпуснала още с приемането на бюджета през февруари месец, коментира инж. Григоров.

Що се отнася до 200 хиляди лева, отпуснати от Общински съвет Пловдив с решение 512 от 18 декември 2007 за капитален ремонт, подготвената от болницата процедура е била в нарушение на ЗОП и Наредбата за малки обществени поръчки. Зам. - кметът Григоров заяви:

„След като донесоха документите в общината, аз поисках официално да ни бъде представена документацията за начина на избор на изпълнители за ремонта на електропреносната мрежа на МБАЛ Пловдив в размер на 200 хиляди лева. От главния счетоводител на МБАЛ бяха представени две папки с проведени два избора на изпълнители по реда на член втори на Наредбата за малки обществени поръчки с три оферти, като едната беше за строителни дейности, а другата беше за доставка и монтаж на електрооборудване и съоръжения. По същество това си е чисто нарушение  -  разделяне на процедура с цел да се избегне прилагането на процедурите по Закона за обществените поръчки и по Наредбата за малките обществени поръчки. Моето мнение беше, че всяка сериозна и нормална фирма изпълнява пълния обем от дейности при такъв проект. Представете си как монтьорът чака строителят да му изкопае канала, за да положи кабелите и ред подобни безумия. Освен това, фирмите, които са били поканени от болницата, без да ги омаловажавам, но са крайно неизвестни в Пловдив. Има достатъчно сериозни електромонтажни фирми в града, които не са били поканени, не е обявявана и процедура. По тази причина изказах мнение, че дори и формално законът е нарушен административно. И сега нещата са в ръцете на дирекцията по бюджет и финанси и счетоводството."

Има и други неща около МБАЛ Пловдив, които предизвикват моето недоумение - например защо директорът доцент Йорданов грубо смесва и обърква понятията капитални ремонти и капитал на дружеството, коментира Георги Григоров. Според мен тук има пълно неразбиране на Търговския закон и на мен не ми е ясно защо директорът иска да увеличава капитала на дружеството за сметка на отпуснатите два милиона лева от здравното министерство за капитални ремонти. Според закона, това не е нужно да се прави и аз не мога да разбера защо има такова искане, коментира Григоров. Капиталът на едно дружество е разпределен в ценни книжа по устава и не може капиталовият разход да служи за увеличаване на уставния капитал. Още повече, че тези разходи са направени в минали финнасови години, не би следвало по никакъв начин разходът да се свързва с увеличаване на капитала. Чудно е как заради полагането на едни кабели се иска увеличаване на капитала на търговско дружество, това е наистина учудващо, коментира Георги Григоров.   

Освен това ми е чудно как принципалът изпълнява решението на Конституционния съд отнсно собствеността на болницата - пояснявам, че съдът обяви за неправомерно отнемането на собствеността от общините в полза на държавата преди години. И веднага казвам, че исканото сега странно увеличаване на капитала на дружеството с тези два милиона за капиталови разходи ще доведе до едно единствено нещо - 67 процента мажоритарен дял в ущърб на общините, като по този начин ще се вземат решения, без въобще да ни питат какво мислим по въпроса, смята зам. - кметът Григоров.

Подобна е ситуацията и с предложението за апортирането на двора на болницата в частно дружество с 51 процента дял на фирмата „Норд инвест". Тази фирма до момента не бях я чувал, но това очевидно не пречи тя да сложи ръка върху 91 декара терен. Директорът на болницата се опитва да обяснява, че имало нужда да се построи помощен хотелски комплекс, който да обслужва и персонала на болницата. Това добре, но както е посочено в писмото до община Пловдив, предвидено е сградата да бъде на два-три етажа на 3 хиляди квадратни метра площ. По строителните стандарти това е около 1 декар площ. Защо тогава се апортират останалите 90 декара в това начинание. И освен това, след като доц. Йорданов признава, че болницата не можела да печели и единствено дворът бил възможност да се докарат допълнителни приходи, защо тогава не са представени едни сериозни икономически анализи и съответното планиране на дейности. Защо не се води никакъв диалог с останалите акционери именно по тези важни за съществуването на болницата въпроси, коментира зам. кметът. Защо например не се осигурят нужните за болните зелени площи. Директорът говори за спешна необходимост от икономически дейности, но нищо не е планирано, не са водени разговори с другите акционери, не са направени и представени икономически анализи и най-вече не са обявени прозрачни процедури. Ако има една дискусия и добро планиране, нещата биха станали. В двора на болницата и сега има доста заведения, по всичките етажи на болницата има автомати за кафе и закуски, интересно би било да се види какви приходи идват от тези неща, обясни още Георги Григоров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Удължават бул."Санкт Петербург" до "Скобелева майка"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: