Глоби в Пловдив за собственици на големи кучета без намордник!

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
14:28 / 31.08.2021
4939
Читател на Plovdiv24.bg сигнализира за хайка срещу кучета в парка "Кронщад" в район "Южен" и съставяне на актове за преминаване въпреки че животните са били на повод. Ето сигнала:

"Искам да съобщя, че в парка "Кронщад" срещу училище "Димитър Талев" на ул. "Славееви гори", "Кючук Париж", град Пловдив са започнали хайка срещу кучета. Полицаи пишат актове на собствениците на кучета, които преминават парка вързани на повод. Законът гласи, че преминаването с куче в парка е разрешено (самия престой не е). В парка има отделение за кучета, до което по-лесно се стига, ако се пресече парка.

За съжаление е хвърлена отрова в парка, който е пълен и с малки деца, които постоянно падат и пъхат ръце в устата. Има натровени кучета, но този път реакция от полицията няма. В случая полицията е длъжна да реагира срещу убийството на животни, досега реагираше само на сигнали за омраза към тях и явно ги покрепяше.".

В кметството на "Южен" от една година не е подаван сигнал за отровено куче, заяви за Plovdiv24.bg районният кмет Костадин Язов. Такава информация не е постъпвала и в Зооветеринарния комплекс. Директорът му Георги Божев препоръча при съмнения за разпръсната отрова или отровени кучета, гражданите да сигнализират полицията, за да се предприемат незабавни мерки.

Проверките за домашни любимци са рутинна дейност на Пловдивския общински инспекторат и се правят съвместно с районното кметство и районното полицейско управление след сигнали от граждани. Обикновено са в сутрешните часове от 6 до 8.30 и вечер след 18.30-19 ч., когато хората извеждат домашните си любимци.

В конкретния случай, за който пише читателят, проверката на ПОИ и Първо РУ за неразгламентирано разхождане на домашни любимци е била на 25 август сутринта от 6.30 до 8.30 ч. Съставени са два акта за установяване на административно нарушение (АУАН) по Закона за ветеринарномедицинската дейност, тъй като кучетата са били без повод и без намордник, съобщи директорът на инспектората Борислав Димов. По-рано през месеца, на 18 август, ПОИ и Второ РУ са извършвали проверка в район "Западен" и са съставени три акта по същите причини.

Актове се пишат, когато голямо куче се води от стопанина му с повод, но няма намордник, което е нарушение на закона и общинските наредби. За малките домашни любимци няма такова изискване, уточни Димов. На горещия телефон на инспектората непрекъснато постъпват сигнали за агресивни животни, които се разхождат без повод и без намордник. Към ПОИ може да се подават съобщения, ако гражданите видят кучета на места, забранени за разхождане на домашни любимци и обозначени със забранителни знаци.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).