Гласове от Пловдив: Учениците да излизат с професии, не само с безполезни знания

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
15:41 / 20.02.2019
6699
"Дуалното обучение е единственият шанс професионалните гимназии да се запазят и развият, с дуалния план имаме абсолютния шанс да привлечем бизнеса и да обърнем негативната тенденция". Това заяви ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов при старта на форума "Бизнеса за Пловдив", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

А Пловдив е сред общините, които вече отчитат добри практики. Така например почти половината от дуалните паралелки в града под тепетата са в Професионалната гимназия по дървообработване, изтъкна Стоянов. По думите му те са в отлично партньорство с няколко компании, учениците специализират мебелно производство, тапициране. От миналата година пък 18 деца се обучават и в нова паралелка по полиграфия. 

"През 2018-та стартирахме два важни процеса, касаещи дуалното образование", припомни зам.-кметът. "Даваме директно по около 3000 лева за всяка обявена паралелка, за да може директорите да рекламират дуалното обучение. Стартирахме и пилотен проект, благодарение на него ученици от 6 и 7 клас могат да видят на живо как се произежда даден продукт, могат да се докоснат до новата пловдивска индустрия, да влязат в производствата, да си поговорят с инженерите. Нещо, което е супер интересно за децата. Отделно се водят разговори с родителите", обясни той.

Децата трябва да учат професии, да излизат с професии, а не само със знания, които не са полезни в практиката, коментира на свой ред и управителят на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев. По думите му трябва да бъдат създадени условия за придобиване на технически умения, тъй като към момента най-голямото търсене на пазара на труда е в областите машиностроене, мехатроника, също и IT специалности. "Вече няма производство без високотехнологични кадри", посочи той. Отделно - близо 40 000 са студентите във висшите учебни заведения на Пловдив. "Опитваме се да направим така, че тези млади хора да намерят своята реализация тук. Не всичко е идеално, но средата за живот се подобрява и хората го виждат".

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).