Geoweb технология прилагат на ул. "Георги Бенев" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:10 / 24.11.2007
3397
Авангардната клетъчна геосистема Geoweb прилага пътно-строителна фирма "Пи Ес Ай  - Пловдив" ООД в реконструкцията на ул. "Георги Бенев", свързваща бул. "Васил Априлов" и бул. "Левски", в най-северната част на Пловдив. Там се оформя търговско-складова зона, в която бизнес развиват над 30 фирми. При строителните работи се установява, че улицата, по-известна на пловдивчани като "Разкопаница", е с много слаба основа от глина с органични примеси, което крие риск от пропадане на пътното платно при всеки проливен дъжд, обясни управителят на фирмата изпълнител Димитър Тодоров. За решение на проблема строителите прибягват до използване на клетъчната геосистема Geoweb, която е стандарт в областта на стабилизиране и укрепване на земната повърхност. Досега в България американската технология, доставяна от "Ви Джи Еф маркетинг и консултации", е прилагана в мащабни инфраструктурни обекти като новото летище София, укрепване на свлачища и др. За пръв път в Пловдив тя ще бъде използвана при ремонт на обект от градската улична мрежа.

Перфорираната система от геотекстил и геоклетки, ще предпази от аварии и полаганите на 30 см под ул. "Г. Бенев" газопроводни и канализационни тръбопроводи, посочи още инж. Тодоров. В момента продължава тяхното полагане от фирмите "Ситигаз" и "Драгиев и ко", което забавя ремонта на пътното платно. Подменен е водопроводът и са прокарани комуникационните структури. До Нова година "Пи Ес Ай - Пловдив" има готовност да завърши първия етап от ул. "Г. Бенев", който е 680 м. Пътната артерия е с обща дължина 1580 м и ширина на платното 7 м. Предвидената сума за капиталния й ремонт е 1.7 млн. лв.

"Пи Ес Ай - Пловдив" ООД е част от холдинг "Трейс груп", който изгради участъка Оризово - Стара Загора от АМ "Тракия". Фирмата спечели един от петте лота, на които бе разделена тригодишната Програма за управление на публичната инфраструктура, финансирана с тегления от община Пловдив 50-милионен облигационен заем. Поръчката е на стойност 9.6 млн. лв. и обхваща ремонт на улици в районите "Северен" (вкл. ул. Г. Бенев") и "Южен"; реконструкция и разширение на част от ул. "Победа", реконструкция на ул. "Д. Талев"; инженеринг на комуникационна връзка "Карловски надлез" - ул. "Д. Стамболов". Крайният срок за тяхното изпълнение е декември 2009 г. Към момента са извършени пътно-ремонтни работи за 2.2 млн. лв., оповести Димитър Тодоров. В район "Северен" са преасфалтирани бул. "Марица-север", бул. "Васил Априлов", ул. "Барикадите", бул. "Дунав" и пл. "Сливница" (пред "Новотел Пловдив"). В район "Южен" са подновени настилките на ул. "Петрова нива", ул. "Никола Димков", ул. "Георги Кирков", ул. "Петър Васков", обслужващите улици към жилищните блокове на ул. "Братя Бъкстон", както е завършена реконструкцията на ул. "Димитър Талев" в участъка от "Г. Кондолов" до бул. "Н. Вапцаров". Продължава ремонтът на улици в кв. "Коматево", където се налагат синхронизирани действия с  ВиК във връзка с инвестиционната им програма за подмяна на магистрални водопроводи.

"Пи Ес Ай - Пловдив" е изпълнител на реконструкцията и доизграждането на пътя Пловдив - Лилково, който се финансира с 4.5 млн. лв. от фонд "Републиканска пътна инфраструктура", но до момента не е преведен нито лев, алармира управителят Димитър Тодоров. От първата копка през пролетта досега фирмата е извършила строителни работи за 480 хил. лв. и е вложила около 1 млн. лв. в обработката на скална маса (2500 куб.м несортиран трошен камък и 5000 куб.м претрошен камък).

Съгласно договора се предвижда ремонт на трошенокаменна настилка, почистване и оформяне на окопи и скатове, ремонт и изграждане на нови водостоци и подпорни стени, машинно полагане на плътен асфалтобетон, монтаж на нова стоманена предпазна ограда, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка. Пътната отсечка е с дължина 16 км и габарит на пътното платно от 4.5 м до 6 м в някои участъци. Срокът за изпълнение на обекта е 252 календарни дни.

Източник: в."Строителство градът"

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
02.06.2009 Узаконяват подстъпи към търговски обекти на ул. "Георги Бенев"
29.01.2009 Асфалтирането на улица "Георги Бенев" стартира в най-кратки срокове
29.07.2008 Довършват спешно улица "Георги Бенев"
28.07.2008 Придвижват процедура за ремонт на разбита улица в "Северен"
14.11.2007 Укрепват ул."Георги Бенев" с нова авангардна технология
21.09.2007 Даниела Желязкова: Ще блокираме Голямоконарско шосе ако не започне
ремонтът
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).