Фонтанът на Деметра влиза в Общинския съвет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
14:17 / 20.04.2010
5164
Зелена светлина за възстановяването на някогашното малко пловдивско чудо - фонтанът с древногръцката богиня на плодородието Деметра, който се намира в Цар Симеоновата градина, ще иска Славчо Атанасов на общинската сесия в четвъртък, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Още по Гергьовден миналата година тогавашната шефка на "Градини и паркове" Станка Стаматова получи нареждане да стегне и пусне съоръжението в любимото на пенсионерите кътче в парка. Задачата се оказа непосилна. Фонтанът, направен по проект на италианския скулптор Арнолдо Дзоки, за първото българско изложение през 1892 г., бил в толкова окаяно състояние, че според сметките на Стаматова за възстановяването му - на скулптурата, коритото и водната система, били нужни един милион лева.

За Деметра още същата есен се сети и общинският съветник Димитър Атанасов, който изчисли реконструкцията на 280 хил. лв. Колегите му благословиха неговата идея по принцип и възложиха разработката й на кмета.

Три варианта на проекти, придружени от количествено-стойностни сметки, ще предложи на сесията Славчо Атанасов. Техни автори са екипи на Националния исторически музей - София, "Рестарт" ЕООД - София, и "Диза Еко Тур" ООД - Пловдив. Съветниците ще трябва да утвърдят най-добрия, който да се реализира след осигуряване на необходимите средства от бюджета. 

Виж коментарите (18)

Още по темата (3):
08.08.2011 160 000 лв. са нужни за реконструкцията на фонтана на Деметра
22.04.2010 Фонтанът на Деметра разбуни духовете в местния парламент
07.07.2009 117-годишният фонтан на Деметра рухва
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).