ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Евита" на Андрю Лойд Уебър с премиера в Опера Пловдив
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:40 / 10.05.2019Коментари (0)2478
©
Бродуейската легенда "Евита" на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс е поредната музикална изненада на Опера Пловдив в знаковата 2019 година. Премиерата на мюзикъла с безсмъртния хит "Don't Cry For Me Argentina" и наградената с Оскар песен "You Must Love Me" от филма с Мадона е днес, 10 май, от 19:00 часа в Дома на културата. Правата за Пловдив са получени от фирмата на Андрю Лойд Уебър след продължителни преговори за всеки детайл, включително и одобрение на авторския превод на песните на български език от Цветомира Цонева.

Мюзикълът "Евита" се играе над 40 години на Уест Енд Лондон и Бродуей САЩ и е преведен на над 14 езика. С това той се нарежда сред най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър в световен мащаб, заедно с "Исус Христос Суперзвезда", "Фантомът на операта" и "Котки". Получил е три награди "Тони" - най-престижното отличие за мюзикъл в САЩ.

Първоначално "Евита" започва като концептуален рок-опера албум през 1976 година, а по-късно е превърнат в мюзикъл. Сюжетът е може би най-сполучливото претворяване на живота на Мария Ева Дуарте Де Перон - втората съпруга на аржентинския президент Хуан Перон, първа дама на южноамериканската република за шест години до ранната й кончина на едва 33 години през 1952 година. Нейната противоречива история е пресътворена на сцената на Опера Пловдив от режисьора Нина Найденова, хореографа Боряна Сечанова, сценографа Елица Георгиева и художника на костюми Николина Костова - Богданова.

Диригент на "Евита" е американският възпитаник Константин Добройков, който познава спецификата на жанра от Бродуей и с голям успех подготви заглавията "Човекът от Ла Манча", "Исус Христос Суперзвезда", "Коса" и "Мария от Буенос Айрес“. Той с ентусиазъм ръководи музикално проекта "Евита" като признава, че това е голямата му мечта още от детството, когато е слушал записи от мюзикъла на грамофон. Добройков изпълнява и друга сложна задача - в продължение на месец той програмира три кийборда за оркестъра със звученето на специфични инструменти и разнообразни ефекти, както изисква оригиналната партитура на Андрю Лойд Уебър.

Изненада за публиката е участието на актьора Стефан Вълдобрев, който прие предизвикателството да изпълни една от главните роли в мюзикъла - тази на Че, пресъздадена на големия екран от Антонио Бандерас. След успешните концерти на едни от най-престижните сцени в България - НДК, Античен театър и Народен театър, актьорът за първи път ще участва  в подобна продукция, в която трябва да разучи над 10 музикални номера. В мюзикъла героят му Че се явява основен критик, но и вътрешен глас на Ева Перон и въпреки че мнозина правят асоциации с образа на Че Гевара, то в исторически план Първата дама на Аржентина и революцонерът не са се познавали.  Ролята на Че готви и певецът Виктор Ибришимов след успешната му изява в премиерата на "Кабаре".

За ролята на Евита са поканени Рейчъл Роу, която безспорно е наследила таланта на майка си Камелия Тодорова, и гласовитата пловдивчанка Юлия Йорданова, която е трупала опит като изпълнител в САЩ. В образа на президента Перон, който е сериозно вокално предизвикателство, ще видим Георги Султанов и Атанас Сребрев, а останалите централни роли се изпълняват от Марк Фаулър, Момчил Караиванов и Станислава Момекова.

Режисьорът Нина Найденова дълго изучава историческите факти за Ева Перон - превърнала се в мит за Аржентина, еднакво силно обичана и силно мразена. Подходът й изследва "Славата" като амбиция, мисия, оръжие, протест и фанатизъм. За постановката на Опера
©
Пловдив Аржентинското правителство съдейства да се използват автентични фотоси и кадри от живота на Ева Перон - нейните срещи с работници,  пламенните й речи от терасата на Президентството (или Розовата къща), пилеенето на пари, пътуванията до Европа, процесиите за нейното погребение… Документалните материали умело са вплетени в сценографията чрез мултимедията на визуалния артист Никола Налбантов.

Художникът на костюмите Николина Костова - Богданова внимателно изучава гардероба на Ева Перон.  Нейната цел е чрез облеклото да пресъздаде на сцената метафора за кратката, противоречива и динамична история на Ева Дуарте от Лас Тодос, която пристига в големия град на 15 годишна възраст с една овехтяла рокличка, на 26 години се издига до Първа дама, която се облича с Диор и малко по-късно, преди да умре на 33 години, изнася последните си речи пред многохилядна тълпа от бедняци, облечена с кожено палто от визон.

Мюзикълът на Андрю Лойд Уебър е съставен само от музикални номера без говор между тях, което поставя предизвикателства на Хора и Балета на Опера Пловдив. Изпълнителите имат сценична задача бързо да се преобразяват от скърбящо население, пеещо Реквием за Евита в бунтовнически маси срещу политическата класа, от аржентинска надменна буржоазия във военна хунта. Естествено, всичко това е гарнирано със завладяващо танго, поставено от хореографа Боряна Сечанова, чийто последни проекти са танците в мюзикълите "Да пееш под дъжда", "Моя прекрасна лейди" и "Кабаре".

Зрителите ще могат да видят "Евита" само на 10 и 17 май преди началото на Opera Open. Спектакълът е на български език със субтитри на английски за чуждестранната публика. Билети се продават на касата на Операта, на касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: