ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Евелин Парасков: Време е за публична ревизия на мистерията с пловдивските павета
Автор: Силвия Станева 13:02 / 21.06.2020Коментари (6)12735
©
Председателят на общинските съветници от "Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков  предлага на кмета Здравко Димитров да  развенчае мистерията около  паветата, свалени  от  десетки пловдивски улици и булеварди.

В официалното си питане Парасков  иска новото ръководство на града да направи пълна ревизия,  за да се отговори най-после  на следните въпроси, които от доста време вълнуват  гражданите:

Кои улици с паважна настилка са асфалтирани през последните четири години?  Къде и как  се съхранява сиенитът?  Какви  са наличните  количества? Дали са извършвани продажби и за какви цели е използван материалът?  Коя общинска служба извършва контрол?

"През последните  10 – 15 години в Пловдив  бяха демонтирани милиони павета,  но в нито един кметски мандат не е направен публичен отчет  как  се стопанисва този здрав, екологично чист  и ценен материал.  Ние неведнъж  сме  внасяли питания  до бившето управление, но така и не получихме  отговор. Това навежда на съмнения, че сиенитът от  пловдивските улици и булеварди се е използвал  неправомерно и безконтролно“,  счита  шефът  на групата.

Съветникът напомня, че много малко са случаите , когато павета са били предоставени с решение на Общинския съвет,  с точното описание  за количеството и стойността  на материала,  с ясен мотив за каква цел ще послужат.  Едно от такива решения беше взето на последната сесия, когато по предложение на администрацията, павета бяха дадени  на спортен  клуб за  благоустрояване на прилежащото пространство.

"Използвам този повод, за да повдигна отново въпроса за изключително ценния  пловдивски актив – паветата. Темата е особено важна, защото предстои да бъде премахната  каменната настилка на ул."Лев Толстой“, ул."Дрин“, ул." Даме Груев“, за която ние толкова настоявахме да бъде ремонтирана“, подчертава Парасков.

Той отбелязва, че с цената  на паветата много се е спекулирало и никой не  може да каже  каква е стойността  им, защото  търговията с този материал  се е случвала незаконно. Съветникът дава пример с производител  на  павета  от  северна България, изработени от рязан гранит,  който предлага една бройка срещу 0.80 лв. без ДДС.

По качество и автентична визия този продукт не може да бъде съпоставян  с нашите павета, твърди  Парасков и пресмята, че в 918 метра дължина на 7 метра ширина на настилката  на ул. "Даме Груев“  има около един милион павета. (Сметката е направена на база  8 см. страна и 1,0 см. фуга) Ако този ресурс се приспадне към проекта, то той ще формира над 14% от стойността му.

В питането си председателят на групата на "Съюз за Пловдив“ задава въпрос  дали  през последните  4 години  са били заложени клаузи в договорите с фирмите – изпълнители по отношение на паветата и дали  са заложени  в договорите,  подготвени от администрацията на кмета Здравко Димитров?

"Крайно време е да сложим ред в тази толкова деликатна тема за много пловдивчани и мисля, че сега е моментът. Още повече, че новото управление на Община Пловдив декларира намерението си да бъде максимално прозрачно, честно и отворено към гражданите“, коментира Евелин Парасков.

 

ВЪПРОСИТЕ ДО КМЕТА:

1. Колко павета в момента има на склад във всички депа и складове на Община Пловдив?  Моля да бъде посочено къде точно се намират тези депа или кои фирми  съхраняват демонтираните при ремонтите павета и в какви количества?

2. Кои улици с паважна настилка са асфалтирани през последните 4 години?

3. Колко продажби е реализирала община Пловдив през последните 4 години и на каква стойност?

4. Коя общинска структура отговаря за съхраняването на паветата?

5. Подавала ли е Община Пловдив сигнали до органите на реда за кражба на паважна настилка през последните 4 години?

6. Моля да бъдат описани  конкретно за какви цели общинската администрация  е използвала павета и в кои проекти  те са  влагани през последните 4 години?

7. Има ли заложени клаузи в договорите с фирмите – изпълнители по отношение на паветата през последните 4 години?

8. Има ли заложени клаузи в договорите с фирмите – изпълнители по отношение на паветата в договорите, които са подготвени от администрацията на кмета Здравко Димитров?


Още по темата: общо новини по темата: 6
22.06.2020 »
19.06.2020 »
15.06.2020 »
10.06.2020 »
31.05.2018 »
31.05.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хубав въпрос с ясен отговор. Ако се размърдате по вили и селски къщи "за гости" ще видите част от пловдивските тепета. Това, което няма да видите са заминалите в странство (Германия) павета с влакови композиции през 90-те години. Сега пак се "отклоняват павета, но малко по-легално. Един курс отива за места за паркиране, а два курса заминават на село. Ама те затова са в общината бе майна- знаят къде какво има да се открадне и докато не оглозгат кокала няма да спрат да се явяват на избори.
0
 
 
БРАВО !!!Къде са паветата ??? Нито един град в европа не си маха паветата. По неофициални данни 1 паве - 2 евро / Този въпрос го задавам от няколко години . Те са боклук и има кинти.Марково тепе и част от джендем /младежки хълм/ бяха по нашите улици . Сега са изтъргувани , без грам пари да получат Пловдивчани .
0
 
 
Кога някой от администрацията на район Централен ще се заинтересува от състоянието на павираните улици" Балчик" и съседните и. Тротоарите са в учасно състояние, паважната настилка вълннобразна с дупки и разместени павета. При дъжд водата навлиза в основите на сградите поради лошата нивелация. Трябва ли да имаме отговорен човек в Община Център за да се обърне внимание на състоянието на настилката.
0
 
 
Сега ще назначат някой роднина да брои паветата
0
 
 
НАЛИ СТЕ ОТ ГЕРБ БОЙКО ТАКА КАЗА КАКВО ЩЕ РЕВИЗИРАТЕ ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: