ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Есмералда, Парижката Света Богородица на Старозагорската опера, за първи път на Пловдивска сцена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:54 / 17.03.2023Коментари (0)1302
На 4 април, от 19.00 часа Старозагорската опера ще представи за първи път в Пловдив на сцената на Дом на културата "Борис Христов" своята впечатляваща продукция на рок операта "Есмералда-Парижката Света Богородица". Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици.

Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че "Парижката Света Богородица" може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. В ролята на Есмералда зрителите ще видят Михаела Филева, Борис Тасков ще бъде в ролята на Квазимодо, Николай Моцов - в ролята на Грeнгоар, Денис Иванов  - в ролята на Фроло. Участват още Димитър Райчев /Феб/, Ивон Иванова/Фльор де Лиз/, Денис Бояджиев /Клопен/, оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.

"Водещ е монтажният кинопринцип, с резките и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени сцени, драматургично заложени и подпомогнати от минимализма и лаконичността на музикалната форма, съвременния ритъм и метрум, произтичащи от самия концепт /модел на жанра рок опера. Хорът, който е главно действащо лице, присъства като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разум" – акцентира режисьорът

Хореограф на "Not'r dame..." е световно известният Марио Пиаца: "Говорейки за "Not"r dame" говорим за любовта и за смъртта. Тези две теми, свързани с танца са винаги заедно.

В тази опера аз съм ловец на перли. Всеки певец, всяка нота, всяко движение на танцьора са хореографска и музикална концепция. Всеки работи и знае партията и на другия. Всеки започва или прекратява живота на другия. Това е моята философия, която дадох на заглавието. Всяко

хореографско движение съм поставил така че да експресирам живота и смъртта. Когато обърнете внимание на символичните жестове на танцьорите или това, което се нарича мудра, това подчертава всяка музикална нота и всеки литературен текст. Заявявам, че трупата, с която работя "Парижката Света Богородица" е на много високо ниво. Отправям своите комплименти

към Държавна опера Стара Загора, за това, което виждам. Всички работим в прекрасна хармония ..."- споделя Марио Пиаца.

Диригент на постановката е Владимир Бошнаков: "В Пловдив ще представим произведението с голям симфоничен оркестър, рок група, голям и малък хор...Много съм щастлив ще имах възможността да работя с Марио Пиаца, чиято концепция всички заедно ще реализираме по

най-добрия начин. Това, което той иска да пресъздаде с танц, ние ще направим с музика от оркестър и глас. В момента, в който се сблъсках с музиката, видях едни "музикални асансьори", нещо което не може да се определи като тенор, баритон, сопран, мецосопран...Солистите се

"разхождат" по един огромен диапазон и покриват не само музикален, но и психологически диапазон от пресъздаване на душевни състояния. От мюзикъл, както и маестро Пиаца каза, правим опера. Тук няма текстове.

Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 + увертюрата всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места – драматична, но много мелодична".

                Автор на сценографията и на костюмите е Денис Иванов: "Единствените елементи, които илюстрират директно църквата са голямо изображение на скърбящата мадона – една великолепна и безкрайно изразителна статуя на Света Богородица от катедралата на Барселона /Погребението на Христос на Хосеп Лимона и Бругера (1864 – 1934), създадена през 1920 г./, която, композирана по определен начин в сценичното пространство, създава усещането, че наблюдава с жалост действието и сякаш е съпричастна с терзанията на героите и съпреживява с тях чувствата и пътя им. Другият реален елемент са трите камбани, които символично маркират кулата на Квазимодо и неговата обител. Костюмите са съвременни, без ангажираща конкретика в епохата и стила, просто някога през 20-ти век. Изведени са на преден план характерите на персонажите и тяхната социална индивидуалност и специфика, като колорит" – е концепцията на Денис Иванов.

За очарователната поп певица Михаела Филева Есмералда е дебютна роля в мюзикъл. Обичаната поп изпълнителка ще зарадва своите многобройни почитатели, които ще могат да я аплодират в нейното ново артистично амплоа. "За мен е чест, удоволствие и голям късмет да градим образи с прекрасните колеги. Между нас има огромна eнергия, работим с желание и любов и съм сигурна, че този наш плам ще стигне до публиката".

Когато през 1998 година мюзикълът "Парижката Света Богородица" е представен за първи път в Париж, той прави такъв фурор, че след година вече е вписан в Книгата на Гинес заради интереса, който предизвиква. Продажбите му на DVD носители изпреварват тези на блокбастъри като "Батман" и "Игра на тронове".

Билети за рок операта "Есмералда-Парижката Света Богородица" на Старозагорската опера се продават в цялата мрежа на Ивентим – Билетен център пред община Пловдив, в Туристически информационен център на Римски стадион, каса на Античен театър (от страната на академията), каса МаскАрт в ДК "Борис Христов" и онлайн. Цените са 20, 25 и 30 лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: