Електроавтобуси заменят тролеите в Пловдив? Държиков: Идеята е хубава, но нереалистична

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (33)
07:25 / 11.03.2012
11343
Електроавтобуси да заменят тролейбусния транспорт в Пловдив, предлага читател на Plovdiv24.bg. Според него е всеизвестно, че след приватизацията на същия такъв, той не изпълнява своите функции, замърсява въздуха и предизвиква задръствания, да не говорим, че вътре се возят по неколцина пътници. 

"Не разбирам защо не се гледа към бъдещето на транспорта, а именно използването на електроавтомобили и електроавтобуси, които да работят на електричество с батерии и соларни панели по покрива. Има и фирми, успели да направят добър продукт в тази област. Тези електро-автобуси имат разход на енергия 100 Квч за 100 км или около 20 лв. за 100 км. С едно зареждане на 3-4 часа минават минимум 270 км", пише гражданинът на редакционната поща на сайта и съветва, че ако се избере такъв вариант, ще отпадне необходимоста от жици, точно определени трасета и големите разходи по поддръжката на тези съоръжения

"По повод на авангардната идея на вашия читател електроавтобуси да заменят тролеите в Пловдив, да, тя е много добра, но нали разбирате, че трябва да сме реалисти. За да стане факт такова нещо, дори целият бюджет на Община Пловдив да вложим, не може да стигне, тъй като цената на тези електроавтобуси е много висока, както и тяхната подръжка", с усмивка коментира  зам.-кметът Александър Държиков. Той уточни, че на вчерашната среща собственикът на фирма "Градски транспорт" Ангел Батаклиев е предложил на Общината да направят съвместно дружество на принципа на публично-частното партньорство, което да се грижи за тролейбусния транспорт в града. 

"Ще направим още една среща, преди да вземем окончателното решение", уточни още Държиков. По отношение на това за какво може да се използва съществуващата електрическата мрежа, по която се движат тролеите в Пловдив, той беше категоричен, че тя е собственост на Батаклиев и ако той реши, може да я свали още утре и да я предаде за скраб. 

Виж коментарите (33)

Още по темата (80):
16.04.2024 Показаха как би изглеждал градският транспорт в Пловдив, ако стане общински, а не частен
16.04.2024 В Пловдив показват 12-метров електрически автобус
15.04.2024 В Пловдив показват невиждан досега в града автобус
12.04.2024 Подновиха лиценза на "Екобус"
14.03.2024 ОбС измени учредителния акт на "Екобус Пловдив"
01.03.2024 ПП-ДБ: Явно частните превозвачи в Пловдив ще бъдат запазени
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).