ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерт от Пловдив обясни причината за огромния скок в цената на дървата
Автор: Диана Бикова 17:50 / 25.02.2023Коментари (10)12086
©
В сектора на дървопреработващите предприятия в България има сериозни проблеми и определени заводи вече са спрели или предстои да спрат работа.

"Много от големите заводи в България работят или с много намален капацитет или са спрели работа за определен период. Правят и се очаква да правят съкращения на работници и то не малки. По-малките фабрики и цехове са в криза и нямат продажби“ – това каза в интервю за Plovdiv24.bg председателят на Асоциацията на дървопреработвателите Кемал Тинев.

Причината за тежката ситуация е лошата държавна политика в сектора, при което суровината достига нереално високи стойности.

Асоциацията на дървопреработвателите е атакувала във Висшия административен съд заповед на министъра на земеделието от 2021 г. за намаляване с 30% на сечите във вековни гори, но досега няма отговор.

"Тази заповед според нас е напълно неоснователна и напълно лобистка, за да се угоди на един депутат, с неговите криворазбрани разбирания за управление на гори и за стопанисване на гори. Ще дам пример как се отразява на гората тази заповед – ограничиха сечите на горите, които са над 100 години, така наречените гори във фаза на старост. Смърчовите гори след 80-90-годишна възраст започват да умират и стават опасни. В България се секат около 6 милиона кубични метра дървесина на година. Те ограничиха 30% в тези гори, които са във фаза на старост, и същевременно тези 30% се взеха от младите насаждения. Де факто ние запазихме дървета, които умират, а изсякохме млада гора, която е в силата си“ – обяснява той.

Основната причина за огромния скок в цената на дървата за огрев и дървесина като цяло са ограниченията от 30%.

Другият фактор е, че големите заводи, които използват дървата и като суровина, за да произвеждат електроенергия, си позволили да вдигнат цената на дървата до 290 лева.

"Задаваме си въпроса: защото държавата допусна суровина като дърва, която е ценна за населението за отопление, да бъде вкарвана в тези заводи? Нейното предназначение не е за там, трябваше да има бърза реакция и да спре това нещо. Държавата го направи, но със страшно много забавяне във времето. После забраниха дървата да влизат в тези заводи, но вече беше късно“ – каза Тинев.

Дървопреработвателите смятат, че държавните критерии и начин за продажба на дървесина ги принуждават да вдигат цената.

"Ако на предприятие са му необходими 100 000 кубика в рамките на един месец, те пуснаха 50 000 кубика. На тях им доставяше удоволствие, че ние се самоубиваме. Тях ги интересуваше, че вместо да получат за тези 100 000 кубика примерно 1 милион лева, ще получат милион и половина. Единственото, което ги интересуваше, е финансовата изгода на предприятията, които са реално продавачите на дървесина в България“ – коментира той.

Като член на Работната група в Наредбата за горите, Кемал Тинев многократно се е опитвал да обяснява, че не е правилно, че не може да се гледа на фирмите от сектора като чужди.

"От тези 6 милиона кубика годишно, за миналата година държавата е получила над 1.5 милиарда лева от сектора. От тези "разбойници“. Това е много огромен приход“ – каза той.

В интервюто се коментират и причините за наводненията в карловските села миналата есен.

"Дървесината, която направи проблем в тези населени места, е оставена да създаде биомаса на терен. Там е трябвало да се направи голямо прочистване, но зелените организации са го спрели. Имало е план да се направи технологична просека, но същите тези зелени организации не са дали“ – обясни Тинев.

Крайно време е да се спре да се обръща внимание на един или група политици, които правят пиар и стават някои благодарение на това, че много говорят.

"Целият този проблем се създаде от един човек и на него дължим всички проблеми в сектора и всички проблеми, които тепърва предстоят. Въпросният човек се казва Александър Дунчев и той нанесе огромни щети в горите. Хубаво говори, да, той се бори срещу незаконното, срещу кражбите – окей. Но не може един човек да прави поразии след поразии и никой да не смее да каже нищо. Тази заповед за 30-те процента е от 2021 година, когато той беше директор на Изпълнителната агенция по горите. От този момент никой няма смелостта да каже: "Това беше грешка, дайте да я премахнем“.“ - каза той.

В интервюто се коментира европейската практика в сферата на дърводобива и дървопреработката и начинът, по който е решен проблема с гарантиране спокойната работа на фирмите и опазването от фалити.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 26.02.2023 г.
+1
 
 
Да точно това ви е проблема на престъпната ви шайка!!! А защо не кажече как рязко ви ограничиха незаконната сеч и се наложи да си плащате за това което отсичате и стана неизгодно понеже вече не е 100% печалбата! Да сега си изпълнявате договорите за износ с разрешеното ви да сечете за да не плащате неустойки, а за вътрешният пазар който се заливаше с незаконна сеч не остава. Да фалират всички тези мижитурки и все ще се появат нормални които да работят по правилата!
+2
 
 
Е*би му майката. Как стотици милиони години тия гори сами са се управлявали без помощта на някакви СъМнителни субекти...
0
 
 
Нямаше фирма в България, която да произвежда пелети с българска дървесина. Всичко беше внос от Русия. Наложиха им санкции (в т.ч. и ние, като член на позорния съюз) и резултатите не закъсняха. Ама чакайте, всичко това е само началото.
0
 
 
Ето, и при цената на дървата има управленска некадърност, а не спекула, както се опитват да ни представят причината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: