Екоминистърът на проверка след новото замърсяване на Юговска и Чепеларска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:46 / 22.02.2020
2940
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се запознава на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска с цианиди, което беше установено вчера. В проверката участват областният управител Дани Каназирева и експерти, представители на структурите на МОСВ, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, РИОСВ-Смолян и РЗИ.

Проверката започна тази сутрин от разклона за Югово на пътя Асеновград-Смолян. Късно вчера при извършено контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди, при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.  Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за  необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

"От наша страна сме предприели всички необходими действия, уведомени са всички институции, включително и органите на реда. ВиК ще вземат проби и  ще следят за качеството на питейната вода. Напоителни системи ще затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците, обясни областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че след проверката ще бъде проведена  работна среща в областната администрация с участието на министър Димитров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
19.11.2021 Съдят общинари и директор на басейнова дирекция за подкупи
16.07.2020 Домашен арест и за бившата шефка на Басейнова дирекция - Пловдив
08.06.2020 Йорданка Цонева поема временно дирекция "Екология и управление на
отпадъците"
08.06.2020 Еколог № 1 на община Пловдив оглави Басейнова дирекция
05.05.2020 Привлякоха като обвиняем изпълнителния директор на "Лъки инвест" АД 
01.04.2020 Цветелина Кънева вече не е шефка на "Басейнова дирекция"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).