EVN взе и “Топлофикация” след 13 месеца преговори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:01 / 14.12.2007
1716
Австрийската компания ЕVN от днес официално е собственик на "Топлофикация Пловдив". Акциите на пловдивското парно бяха джиросани днес, след като по-рано през деня бе парафиран договор с "Булгаргаз", по силата на който купувачът поема 15 786 574 лева натрупани задължения за газ. Австрийците платиха 32 100 000 евро за "Топлофикация Пловдив", година и два месеца след като бяха избрани за победител в конкурса за приватизацията на 100% от капитала.

Преговорите за погасяване на дълга за синьото гориво бяха причината почти половин година да се отлага плащането на цената за "Топлофикация", призна преди време изпълнителният директор на АП Тодор Николов. Преди това 8 месеца отнеха и преговорите за изтеглянето на иска на EVN срещу България в Парижкия арбитражен съд заради енергото в Слънчев бряг.

В продължение на 3 години австрийците нямат право да прехвърлят акциите на Топлофикация или да намаляват под 51% участието си в уставния капитал.

Преди време от EVN лансираха идея за комплексно обслужване на абонатите на Енергого и ТЕЦ- а в Пловдив. Подробности обаче ще бъдат обявени следващата седмица от членовете на новоизбрания директорски борд на "Топлофикация Пловдив", каза председателят на УС на EVN Щефан Шишковиц.

Досегашният изпълнителен директор на "Топлофикация Пловдив" Мирко Угринов остава и в новото управително тяло, което предстои да бъде регистрирано в съда. Председател на борда ще е досегашният прокурист по икономическите въпроси в електроразпределителното дружество на EVN Йорг Золфелнер, а трети член - инженерът по топлоенергетика Йозеф Пенц.

Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).