ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Две трети от малките фирми не желаят да кандидатстват с проекти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:53 / 29.05.2008Коментари (0)831
©
73,4% от собствениците на малки фирми нямат намерение за кандидатстват по оперативната програма за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес. Това сочат обобщените данни от национално проучване за готовността на малките и дребните предприятия да усвояват отпуснатите средства от Европейския съюз. Резултатите от него бяха представени на кръгла маса с преподаватели, студенти и бизнесмени в Пловдив, организирана от Европейския колеж по икономика и управление и Икономическия институт на БАН.

Данните за нагласите на българските предприемачи бяха оповестени днес от доц. Георги Мишев, преподавател по статистика в Европейския колеж. Според него, една от основните причини за нежеланието на малкия бизнес да кандидатства с европейски проекти е ниската им информираност за различните фондове и програми. 

Една трета, или 32,7 на сто от всички 600 анкетирани фирми заявяват, че изобщо не са запознати с възможностите, които им предлага програма "Конкурентоспособност". "В голяма степен" условията за кандидатстване по нея се познават едва от 13,3% от запитаните предприемачи.

Наличието на монополи и нелоялната конкуренция са другите причини, които собствениците на малките предприятия посочват като пречка за повишаване на тяхната конкурентоспособност, обясни доц. Мишев. Въпреки това българския бизнес е настроен оптимистично и вярва, че до 10 години страната ни ще достигне средно европейското ниво на развитие, добави той.

Готовността на частните предприемачи да усвояват средствата по европейските фондове и програми бе проверена и чрез експресно телефонно проучване сред 100 фирми от Пловдив и региона. Изследването бе направено от Европейския колеж по икономика и управление специално заради организираната кръгла маса, обясни проф. д-р Желка Генова, преподавател по организационно поведение и социология във висшето училище. Според нея 56% от малките фирми в Пловдив не са реализирали проекти, защото нямат подготвени специалисти и не вярват в ползата от оперативните програми.

По-тревожната констатация обаче е, че почти всеки втори предприемач, който вече има опит с европейските програми, заявява че е бил подложен на корупционен натиск, обобщи проф. Генова. Заради това 55% от тях не виждат особена полза за бизнеса си след усвояването на европейската помощ, а половината от анкетираните фирми изобщо да не са реализирали проекти, добави тя.

Кръглата маса в Европейския колеж бе открита днес с доклад на ст.н.с. д-р Радка Илиева от Икономическия институт на БАН на тема: "Фирмената стратегия - фактор на конкурентоспособността в условията на единния пазар". Освен преподаватели и студенти в нея участваха и собственици на малки фирми от Пловдив и региона.

В съвременните условия това, което учените казват, се отнася до стратегиите за управление, повишаване на пазарния дял и преодоляване на конкурентния натиск. Все важни неща, които науката е длъжна да изследва и обяснява, а бизнесът -  да прилага, заяви д-р Илиева. Малките предприятия ще бъдат конкурентоспособни, ако държавата защитава лоялния бизнес, а университетите ни помогнат да си обучим персонала, обобщиха предприемачите на дискусията днес в Европейския колеж.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: