Думите "мъж" и "жена" за малко да препънат 9-годишната младежка стратегия на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
16:14 / 03.08.2021
5875
Изрично вписване на думите "мъж" и "жена" в новата стратегия за младежка политика на община Пловдив за периода 2021 - 2030 г. настоя общинският съветник Димчо Петров от ВМРО. Патриотът поиска предложеният текст "гарантиране на равнопоставеност между всички полове" да бъде заменен с "равнопоставеност между мъж и жена", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Конституцията казва: равнопоставеност по признак пол, конкретизира съветникът юрист Веселина Александрова. "Половете са световноизвестни и те са два - мъж и жена. Ако някой има други наблюдения и особено мнение, си е негово право" - репликира Петров. 

Ресорният зам.-кмет Георги Титюков, който е вносител на стратегията, миролюбиво предложи текстът да бъде редактиран и да се запише "равнопоставеност между половете във всички области на живота", за да се удовлетворят всички. Д-р Иван Црънчев също от групата на ВМРО даде идея изразът да стане "междуполова равнопоставеност", с което Титюков се съгласи. Съгласно правилника на ОбС обаче предложението на Петров беше гласувано и така текстът "равнопоставеност между мъж и жена" беше приет с 22 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се". 

Тодор Стоилов от БСП отбеляза, че стратегията, която е с хоризонт 9 години, трябва да даде отговор на въпросите как да върнем младите хора в Пловдив и как да задържим завършващите учебни заведения в града. Социалистът припомни, че в миналия мандат по предложение на БСП е решено да се създаде фонд за млади специализанти именно с цел да останат да работят в общинските болници, но е останало на хартия. 

С 22 гласа "за", нула "против" и 3 "въздържал се" цялата точка с приетия от Петров текст за малко за изгори, но незабавно бе поискано прегласуване. В крайна сметка стратегията беше приета с 25 гласа "за", нито един "против" и 3 "въздържал се".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).