Дорис Пак в Пловдив: Изборът на градовете, кандидати за европейска столица на културата, не трябва да е партиен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:59 / 10.10.2012
4236
"Изборът на градовете, кандидати за европейска столица на културата, не трябва да е партиен", заяви в Пловдив председателят на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент Дорис Пак, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тя е в града ни, придружена от зам.-председателя на Комисията, както и от петима нейни членове. По-рано през деня гостите бяха посрещнати от кмета на Пловдив Иван Тотев, който ги запозна с уникалното културно, историческо и археологическо наследство на града ни. 

Според Пак градовете в конкурсната надпревара за европейска столица на културата през 2019 г .трябва да наблегнат върху подготовката си, да имат културно наследство и дългосрочен проект за развитие. 

Шефката на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент каза още, че при изготвянето и кандидатстването по проекти, свързани с културата, могат да се ползват и пари от структурните фондове, тъй като бюджетът за култура и образование в Европейския съюз е най-малък. 

"Европейският съюз няма да финансира театри и културни институции, а проекти, имащи европейско измерение", поясни още Дорис Пак.

Припомняме, че делегацията на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент за първи път провежда свое заседание в България, като домакин е Пловдив. Това посещение е голям успех, тъй като за 5 години Комисията прави само 4 изнесени заседания. Другите й заседания са предварително преразпределени между столиците на културата за съответната година и председателстващата Евросъюза държава. Тази визита ще позволи на повече евродепутати да се запознаят с културното богатство на България и по-специално на Пловдив.

"Това е изключителен успех и за България, и за Пловдив и се радвам, че моите колеги откликнаха позитивно на поканата ми", заяви преди време евродепутатът Емил Стоянов.

В утрешния, трети ден от визитата, евродепутатите ще разговарят с представители на неправителствени организации, на Регионалната библиотека в Пловдив, с Председателя на Комисията за култура, гражданско общество и медии към Народното събрание, както и с вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).