ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Допълнителни изпити през септември за 3 специалности в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:16 / 29.07.2008Коментари (0)1909
© Plovdiv24.bg
За три специалности в Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" ще има допълнителни изпити през септември. Това съобщи доц. Даниела Маркова, зам.-декан на факултета, според която изпитите ще са за "Джаз и поп изпълнителско изкуство", "Педагогика на обучението по музика" и "Педагогика на обучението по изобразително изкуство". На тях ще се явяват пропусналите да подадат документи по време на редовната кандидат-студентска кампания през юли.

Общо в трите специалности на Педагогическия факултет с допълнителен изпит ще бъдат приети 65 бакалаври по държавна поръчка. Записването на кандидатите, които ще се явявят с музика и изобразително изкуство, започва след 11 август, подчертаха от „Учебен отдел" на Пловдивския университет. По традиция изпитите за специалността „Актьорство за драматичен театър" се насрочват в три кръга - от 17 до 19 септември, добавиха оттам.

Изпитите за "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" ще бъдат на 16 и 17 септември в три кръга. Първият включва рисуване на етюд натюрморт с графит, молив или въглен по избор. Вторият кръг е фигурална композиция по зададена тема, а  третият - събеседване с кандидатите и представяне на 3 до 5 лични изобразителни творби. Отпуснатите бройки за тази специалност по държавна поръчка са за 20 бакалаври в редовна форма на обучение, казаха от Педагогическия факултет.

Изпитите за "Джаз и поп изпълнителско изкуство" и "Педагогика на обучението по музика" ще са на 19 септември. Първоначално кандидатите трябва да се представят с две песни или 2 инструментални изпълнения по избор. Ако се справят успешно, могат да преминат във втория кръг на теста - устно препитване по солфеж, обясни доц. Таня Бурдева, ръководител на катедра "Музика" в Педагогическия факултет.  Според нея обявените бройки за прием по държавна поръчка за двете специалности са съответно 25 и 20 бакалаври.

Наред с фундаменталните дисциплини, като рисуване, живопис, графика и скулптура, бакалаврите от "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" ще изучават също "Графичен дизайн" и "Художествена фотография".  В обучението са включени и по две летни практики - в близост до археологически паметници по родното Черноморие и във вътрешността на страната, казаха от факултета. Учебният план е съставен по модел на образователната програма в художествените академии във Виена и Залцбург, подчертаха оттам.

Преподаватели в специалността са председателят на дружеството на пловдивските художници доц. Бисер Дамянов, който е ръководител и на катедрата "Естетическо възпитание" в Педагогическия факултет, както и художникът-живописец Константин Анастасов. Лекции по история на изкуството ще изнасят научните сътрудници от БАН Милена Георгиева и  Чавдар Попов, обясниха от висшето училище.

Квалификационната характеристика на завършилите „Педагогика на обучението по изобразително изкуство" им гарантира, че могат да преподават в средните общообразователни училища, както и да организират практически курсове, школи по изкуствата и пленери, заяви доц. Бисер Дамянов.

Обучението по „Джаз и поп изпълнителско изкуство" включва аранжиране за джаз и поп формации, импровизационни практики, работа с виртуални музикални инструменти, специализиран софтуер и електронни клавишни инструменти. Основните лектори в тази специалност на Педагогическия факултет са актрисата доц. Виолета Гиндева, режисьорът проф. Надежда Сейкова и китаристът и ръководител на джаз формацията "Бели, зелени, червени" Веселин Койчев. Джаз пеене студентите ще учат при Мая Бошева, български фолклор - при композитора Петър Люндев, а музикален анализ - при проф. Пенчо Стоянов, който чете лекции в музикалните академии в Австрия и Великобритания.

Общи дисциплини за специалностите "Джаз и поп изпълнителско изкуство" и "Педагогика на обучението по музика" са психология на общуването, педагогика, съвременен български език, солфеж, пиано. При педагозите ще бъде засилено обучението по всички класически и народни инструменти, певческите техники, дирижирането и хоровото пеене, обясниха от факултета.

След дипломирането си джазмените ще могат да работят като изпълнители в различни музикални формации, в звукозаписни студиа, като корепетитори на хорове или преподаватели в средните училища и школите по изкуствата. Завършилите "Педагогика на обучението по музика" пък се търсят като специалисти в СОУ, детски градини, музикални школи и състави, уточни доц. Таня Бурдева. Според нея, след втората година, бакалаврите във факултета ще могат да запишат и допълнителна специалност - за педагозите се препоръчва обучението по джаз, а за "Джаз и поп изпълнителско изкуство" - педагогическия профил.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: