Десетки хиляди пловдивчани почетоха най-светлия български празник

Автор: Мариана Панчева
Коментари (3)
12:12 / 24.05.2018
13553
Десетки хиляди пловдивчани почетоха най-светлия български празник - 24 май, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Заедно под знамената на училищата от всички шест района на града под тепетата се събраха бивши и настоящи възпитаници, горди преподаватели, увличайки малки и големи по пътя си от площад "11 май" до площад "Централен".

Тържествата и тази година започнаха с празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий". Последва кратка церемония край паметника на солунските братя на площад "11 май", след което традиционното шествие на учениците от Пловдив пое по своя маршрут начело с мажоретен състав при СУ "Св. Св. Кирил и Методий", Духов оркестър - Пловдив и икононосците на Хуманитарната гимназия. А на площад "Централен" – под звуците на химна "Върви, народе възродени", в небето на Пловдив излетяха 1200 балона в бяло, зелено и червено.

Към празнуващите с топла реч пък се обърна председателят на пловдивския Общински съвет Савина Петкова.

"Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост е най-светлият, най-емоционалния, най-обичаният и най-обединяващият празник, който българите почитат в своя празничен календар. В този ден изразяваме почитта и благодарността си към делото на  светите братя Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следа в културната и духовната история на България и на целия славянски свят. В този ден изразяваме почитта си към българското слово и писменост, дали ни повод за национално самочувствие, допринесли за националното ни въздигане и позволили ни да дадем своя принос в изграждането на модерната европейска цивилизация с интелекта и таланта на българските творци, на хората на културата, просветата и науката.

За нас пловдивчани, 24-ти май е и особен повод за гордост. Именно тук в Европейската столица на културата преди 167 години за първи път крехките гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското училище гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий.

В ден като днешния думите не стигат да изразя своята признателност и уважение към всички вас просветители и пазители на духовността. На този светъл празник пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, вдъхновение и творческа енергия, с които да градите и пазите устоите на българщината. Обръщам се и към вас, скъпи ученици. Бъдете здрави, дръзновени и любознателни. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на велик народ, открил писаното слово за всички славяни.

Поклон на всички, които не се предават в битката за българското, за да я има държавата на духа ни."

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (275):
27.05.2023 Диян Стаматов: Политическата среда превръща образованието ни в един спрял
влак
27.05.2023 Кметът на Казанлък с емоционални думи за поминъка на Долината на розите
27.05.2023 Проф. Знеполски: Няма нищо по-страшно от несвободния човек
25.05.2023 Интересни лица на приема на президента
24.05.2023 Росен Желязков се срещна с Лоренцо Фонтана в италианския парламент
24.05.2023 Историк: Словото е сила и власт, но опредметеното слово е свещено
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).