Чудеса и страхотна визия очакват Централна гара в Пловдив, ще се случи ли проектът?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (22)
10:15 / 02.07.2016
22854
Разногласия между НИНКН и концесионера на Централна гара спря проекта за възстановяването й, което стопира и големия проект за пространството край гарата. Plovdiv24.bg представя на своите читатели чудесата, които ще се случат, когато последният бъде реализиран. 

Проектът е грандиозен. Освен възстановяване сградата на Централна гара в оригиналния й вид, той предвижда обособяване на международна автогара в пространството пред входа й, голяма зала, площад, търговска зона и хотел с китна градинка.

Залата е за 500 души. Покривът й ще се отваря, ще я съобразим със събитията, които трябва да се случат през 2019 година, когато Пловдив ще стане Европейска столица на културата, разказа за читателите ни инж. Стоян Димитров - представител на концесионера. 

Самата сграда, в която ще се намира залата, ще се издигне на терена, където бе бившата Транспортна болница. Точно оттам трябва да мине и пробивът под Централна гара. 

"Над пробива ще направим площад, залата ще е над него. От двете страни ще обособим сервизни и административни помещения, както и зона за търговия", поясни Димитров.

Хотел със 150 легла пък ще има от другата страна на Централна гара. Той ще е типичен практичен гаров хотел, предлагащ на закъснелите пътници възможност да пренощуват. 

Пред гарата пък ще е ситуирана международна автогара. 

"Идеята е да използваме чакалнята на Централна гара, за да съчетаем двете възможности. Такава е европейската практика", коментира Димитров. 

Това обаче ще се реализира, когато приключат разговорите за реставрацията на самата сграда на Централна гара. Различията с експертите на НИНКН засягат най-вече покрива и дограмата. 

"Преди да започнем ремонта на покрива, няма как да започнем с всичко останало заради течовете. Надявам се да постигнем споразумение и да стартираме с работата в сезона, подходящ за такива ремонти, иначе ще я подновим догодина", поясни инженера.

Има разногласия и за дограмата. От НИНКН настояват тя да е еднокатна с единично стъкло. Това обаче противоречи на всички правила за енергийна ефективност. 

"Водим преговори, пуснали сме възражение до Института за културно наследство. Трудно е, защото единствените налични материали за сградата са в Държавен архив, а снимките са черно-бели с лошо качество и всичко е въпрос на тълкувание, а етапът е такъв, че не може да продължим с останалите дейности по проекта, ако не се стигне до съгласие", коментира Стоян Димитров.

Виж коментарите (22)

Още по темата (69):
28.11.2023 Пловдив много скоро ще има държавна автогара
12.07.2022 Държавата откупи Централна гара в Пловдив срещу 10 731 140 лева 
12.07.2022 Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив заради пробива!
04.06.2022 Официално: Прекратяват концесията на Централна гара
26.05.2022 Ексклузивно: Развалят концесията на Централна гара Пловдив
07.07.2021 Глобиха концесионера на Централна гара в Пловдив, той ще съди държавата
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).