Читател: Просяците по центъра на Пловдив тормозят гражданите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (42)
10:15 / 13.09.2011
8173
За проблем с просяците в центъра на Пловдив ни сигнализират от много време наши читатели. Вижте едно от писмата, получени на редакционната поща на Plovdiv24.bg

"Възмутена съм от просяците, които обикалят по Главната ни улица и непрекъснато тормозят хората. Работя точно на центъра и в последно време постоянно ставам свидетел на няколко просяци, които пикаят в двора на фирма, намираща се до Общината. Освен това, има няколко ромчета, които
преследват хората. А когато чуят чужда реч, се "залепят" за чужденците, дърпат ги, прегръщат ги и ги преследват, докато не получат пари. 

Преди няколко дни вървях по Главната улица с чужденци. В рамките на 15 минути две ромчета ни се залепиха и колкото и да ги гоних и заплашвах, те не ни оставиха на
мира, докато "не се скрихме" в един офис. Когато казах на нахалното ромче, че ще го шамаросам, то просто отговори: "Е какво толкова - един бой! Ако ме удариш, ще те
издам на полицията!" Просто не знаех как да обясня на чужденците какво се случва.

Най-лошото е, че по време на "преследването" около нас не се появи нито един полицай или служител на Общинска охрана. Не мога да разбера защо трябва да бъдем "тормозени"
от циганчетата и просяците? Къде са органите на реда?
", завършва с въпроса, който много хора си задават, писмото на читателят.

За коментар относно проблема със просяците, потърсихме шефа на дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева. Вижте какво каза тя специално за репортера на Plovdiv24.bg.

"Въпреки общите усилия на общината, полицията и нашата дирекция, проблемът остава. Заедно с общината сме направили обход на всички райони в града и сме изготвили списък на просяците. 

Освен това, вече имаме два опита да настаним две такива лица в специализирани заведения, но въпросните просяци отново бягат от там. Явно, тяхното желание е да живеят така, защото ако бъдат настанени в дом, то те трябва да заплащат, а повечето от тях са без документи и без отпуснати пенсии, което означава, че не могат да бъдат трайно настанени в институция", поясни Танева.  

От нейните думи стана ясно, че полицията не може да арестува просяците, освен ако не са извършили някакво престъпно деяние. В случаите, когато лицата са настанени в изтрезвителя за една вечер, там те биват изкъпвани и нахранени, но на другия ден-освободени. 

"За просия може само да им бъде съставен акт от Общинска охрана, но те така или иначе не го плащат", поясни още шефът на "Социално подпомагане". 

Според нея няма законов механизъм, с който дирекцията, общината или полицията могат да бъдат задължени да прибират просяците.

"Затова, аз постоянно алармирам, че трябва да има приют за такива лица, където те да бъдат прибрани например за един месец. В рамките на този период следва да се изясни техния социален и здравен статут, родното им място и да се намерят евентуалните им роднини. След което, следва тяхното настаняване в адекватна за тяхното състояние институция или да бъдат върнати там, откъдето са, защото повечето от просяците не са от Пловдив. Общото взето те са "ничии", и това е проблем не само наПловдив, а на цяла България", обощи Надя Танева

Виж коментарите (42)

Още по темата (34):
08.04.2022 Сигнал: Нали беше забранено? Охранителите пак си пасуваха
24.08.2021 След публикация на Plovdiv24.bg: "Общинска полиция" състави 104 акта за
просия
23.08.2021 Пловдивчанин: Защо никой не контролира наглите просяци по Главната?
09.02.2021 Опасни просяци си играят със смъртта по пловдивски кръстовища
03.10.2020 Пловдивчанин разказа за сериозна опасност, случила се пред очите му!
02.07.2019 Внимание! Много голяма измама на Главната в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).