ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чакат много хора на Гребната база в Пловдив за фестивала Франкофоли
Автор: Цвети Тончева 16:42 / 12.06.2023Коментари (2)22842
© Plovdiv24.bg
От днес стартира съпътстващата програма на фестивала “Франкофоли", който ще се проведе на 16 и 17 юни на Гребната база в Пловдив, съобщи в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Христина Спасова, директор на фестивала.

"От днес - 12 юни се открива изложба на Държавния културен институт към Външно министерство и тя е по повод 30 години откакто въобще България е пълноправен член на франкофонската общност. И ще има представяне на всички афиши на “Молиер", които са доста интересни. В 18,30 ч. ще бъде откриването в театъра в Пловдив, така че който има интерес, нека да заповяда. Изложбата ще бъде в Пловдив до септември месец, така че всеки се надявам да може да я види.

Цялата седмица в кино “Лъки" ще има френски филми. Доста интересни заглавия сме подготвили, така че хората да достигнат и до киното.

Още една изложба се открива на 14 юни, след това е много важният ни модул, който в годините се разрасна и ние много държим този модул да се провежда в рамките на “Франкофоли", а именно образователният ни модул. От всички френски гимназии в цяла България пристигат екипи деца, които дебатират изцяло на френски език 2 дни. Наградата за тези деца е да присъстват на концертите. Не се отказваме от този модул, защото вярваме, че младото поколение трябва да се поддържа. Не можете да си представите колко интелигентни млади хора идват и в тях ни е надеждата", посочи Спасова.

Тя разказа още, че имат много доброволци, които са се заявили за фестивала. Те  ще работят на терен в самия град.

"Улицата на занаятите" също ще бъде отворена за всички посетители.

"В Цар Симеоновата градина пък ще има ателиета за деца, в които ще се произвежда Айфеловата кула, ще се снимат с акордеони, с багети, така че ще бъде доста интересно и ще има за всекиго по нещо.

Ще има и френска кухня, ще има и интернационална кухня, френски винари, разбира се, без тях няма как да премине един фестивал. Доста интересни неща, така че съм сигурна, че идеята е целият град да стане фестивал и хората наистина да усетят фестивалният дух", добави Христина Спасова.

Тя още веднъж посочи кои изпълнители гостуват на фестивала.

"На 16 юни започваме с група “Молец" нашето българско участие, за да преминем към магнетичната Имани (Imany) и след това е Ел Пи (Лаура Перголизи), Елена Папаризу не случайно гостува в Пловдив. Всяка година винаги на фестивала каним по една балканска звезда и тази година тя да е от съседна Гърция, за да завършим с френското дуо DJ Bon Entendeur (Ди Джей Бон Етандур), които са доста нашумели във Франция и правят сериозни сетове във Франция.

Много се надявам българската публика да им се наслади изцяло. За да преминем към следващата фестивална вечер 17 юни започваме с етногрупата La Caravane Passe, след това е пак българско участие Миро, Mattre Gims настъпва след Миро, La Gente de Zona, много важно е да кажа, че тази група за първи път идва в България и това е реге тон групата, която е спечелила шест латино грами награди и имат парчета с Джей Ло, с Марк Антъни, “Байландо" с Енрике Иглесиас е тяхна и обещават едно незабравимо шоу ,много танци и много забавления, за да завършим с небезизвестните DJ Shous", разказа Христина Спасова.

"Нашият фестивал е насочен към хора от 14 до 97 години. Казваме, че това е фестивал, който наистина преплита и показва най-доброто от световната сцена и българската. Наистина е един културен диалог между двете култури. Преди 3 години успяхме да договорим и българско участие във френския фестивал “Ла Рошел", защо да не бъде и тази година.

Идеята е наистина всички, които имат отношение към музиката, към фестивалната култура, към насладата от това да си на няколко изпълнителя в една вечер, наистина да поднесем на публиката, която ни е много вярна в годините и се надявам и тази година да бъде така, да се наслади изцяло и да започне от Пловдив своето фестивално лято", добави Спасова.

В Благоевград на фестивала са присъствали 45 000 човека. В Пловдив, при добро време, също се очакват поне толкова. Входът е с билет. 

"Самата Гребна база ще бъде много интересно подредена с много барове, с много кътове за храна, със зони за отдих. Тъй като концертите започват в 20 часа, ние отваряме вратите в 18 часа и до 3 часа през нощта ще има концерти, така че хората да имат възможност за питиета и храна, и да се насладят, разбира се, на всички концерти", разказа още Христина Спасова.



Още по темата: общо новини по темата: 18
19.06.2023 »
18.06.2023 »
18.06.2023 »
17.06.2023 »
17.06.2023 »
17.06.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Два дни отново музикален терор от световно неизвестни недорасляци,за да се задоволи егото на една блондинка и сие,начело с кмета естествено.Не стига че ще съберат наркоманите от кол и въже,но и за останалата простотия трябва да се бръкнем и със стотачка
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: