Бутилка шампанско между 2 и 10 лева по пловдивските магазини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:15 / 30.12.2007
1584
Бутилка пенливо вино, които в България погрешно се наричат "шампанско", може да се намери и до 2 лева в някой от търговските вериги в Пловдив. Това установи репортерска проверка на Plovdiv24.com. Най-евтините вина, естествено, са най-некачествените и не ви ги препоръчваме. Бутилка с приемливо качество обаче може да получите за около 10 лева.

Традицията в България е в 24:00, след речта на президента, да се гръмне бутилка "шампанско" вино и да се налее по една чаша на всички на масата. Някой неща обаче са се наложили съвсем погрешно.

На първо място това е самата дума "шампанско". Според международни договори, единственото вино, което може да бъде наречено "Шампанско" е това, произвеждано във френската провинция Шампан. Освен, че се използват изключително сортове грозде от региона, виното се произвежда и по специална технология, наречена "традиционен метод" или "methode traditionelle". Както сами можете да се досетите, това е един от най-скъпите видове вино и може би най-скъпото пенливо вино.

Много други изби обаче произвеждат вино, подобно по вкус и качество на Шампанското. Използвайки същия или подобен сорт грозде и обработвайки го по същия метод, се получава пенливо вино, на чиито етикет може да пише, че е произведено по класическия метод "Methode traditionelle".

В България през периода между 1944-1989 година се е наложило всяко шумящо вино да бъде наричано "шампанско". Разбира се, това е напълно погрешно и много от газираните вина, които се продават по магазините нямат абсолютно нищо общо нито с технологията на производство, нито с начина на газиране, нито с начина на съхранение на виното. За разликите във вкусовите качества изобщо няма да споменаваме.

Пенливите вина се съхраняват и сервират на температура между 5-6 градуса. Чашите, в които се сервира виното са високи и тънки, тъй като основната цел е да се запази температурата на виното, а не неговите аромати(както е при червените вина). Поради тази причина се препоръчва чашата да се държи за "столчето" - така ръцете няма да затоплят виното.

В крайна сметка, консумирайки алкохол може би най-важна е мярката. Всеки трябва да пие толкова, колкото му харесва, за да не развали своя(или този на близктие и приятелите си) празник. Екипът на Plovdiv24.com ви призовава също след консумация на алкохол по никакъв повод да не шофирате.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).