Бутат палата на самопровъзгласил се за етнически лидер в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
20:38 / 01.03.2017
40327
Заповед за премахване на 4-етажния палат на обявилият се за етнически лидер Ашим Асан е издал кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов. "Предстои да бъде съборена сградата, защото е незаконна и няма никакви строителни книжа", обяви той пред "24 часа". По думите му при наличие на средства ще се пристъпи към бутане.

4-етажната сграда се намира на ул. "Бургас" 1 в "Аджисан махала". Тя се набива на очи отдалеч, а съседи избягват да говорят за Ашим Асан, защото се страхуват. "Имаха две стаички, гледай върху тях какъв палат изникна", каза комшийка. 

По думите й в резиденцията се ширят самият стопанин, съпругата му, дъщеря им и двете им внучета. Синът им Фаик бил на работа в Германия. Първият етаж е облицован в бял мрамор. Стълбищата и балконите - също. На една от фасадите на турски език пише "Ашимко". Стопанинът отсъстваше, установи репортерска проверка. Съседи твърдят, че излизал рано, за да ходи на работа.

"Така както бутаме незаконни тераси и гаражи, ще премахнем и къщата на Ашим Асан, защото няма никакви строителни книжа", твърд е кметът на район "Централен". 

Той е категоричен, че сградата е вдигната без надлежните разрешителни. Строежът започнал 1999 г. и на етапи през годините растял с по един етаж. Според специалисти от отдел "Незаконно строителство" разгърнатата площ е около 240 квадратни метра. Според Стаменов, ако сградата е в режим на търпимост и отговаря на определени изисквания, може да остане. Ако не отговаря - се бута. В случая налице бил вторият вариант. 

"Ако утре се срути и стане трагичен инцидент, кой ще носи отговорността", пита кметът.

Той е подписал заповедта за премахване на 28 декември 2016 г. Асан я е обжалвал, но пловдивският административен съд е потвърдил акта на местната власт. Сега етническият лидер е отнесъл спора във ВАС. От кметството на район "Централен" обясниха, че започнал да плаща данъци чак от 2010 г.

Асан и синът му Фаик бяха осъдени на пробация за побой над имам. През 2011 г. пловдивският районен съд прати председателя на фондация "Прав път" за 2 г. в затвора за хулиганство и възпрепятстване на религиозните свободи на гражданите.

През септември 2011 г. Пловдивският районен съд осъди Асан на 2 години лишаване от свобода при общ режим за хулиганство и възпрепятстване на религиозните свободи на гражданите. Той излежа присъдата.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (21)

Още по темата (117):
10.04.2023 Асан: Липсват 17 000 евро, 1.3 кг злато, техника, документи и дори килимчето за молитва
27.12.2022 Бутат незаконния палат в Аджисана на ромския лидер Ашим Асан
06.12.2022 Багер бутна къща в Пловдив
20.07.2022 Изграждат открит паркинг на голямото сметище срещу КАТ
18.06.2022 Съд даде разрешение за събаряне на незаконната къща на Ашим Асан
18.05.2022 Ашим Асан: Нещата са много сериозни и Стаменов ще има проблем!
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).