Българка спечели една от двете стипендии на Техническия университет в Цюрих

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
20:43 / 06.07.2020
7250
Ина Вълканова по професия е архитект. В момента прави докторантура в Техническия университет в Цюрих по тема "Работещите градове - връзката между продукция и град". От над 300 души от цял свят кандидати за стипендия в престижния вуз, били избрани две дами - българката Ина Вълканова с темата за индустриалните зони, и представителка на остров Мавриций, която пък ще изследва водната инфраструктура на Швейцарските Алпи. 

Индустриалните зони са много интересни, защото много архитекти не се интересуват от тях. "Това са територии, които имат потенциала да бъдат планирани като жива градска част и трябва да се разглеждат в общата рамка на градовете", смята Вълканова. 

Избрала за партньор "Тракия икономическа зона", защото е една от най-развитите и се отразява на града и решила да изследва точно тази връзка. Идеята на изследването е да се разгледа потенциалът и по-доброто планиране на тези зони, превръщането им в по-мултифункционални пространства, релевантността на глобавните проблеми. 

В Швейцария няма толкова много икономически зони, както в България, тъй като те изнасят производството, пример за което е АВВ. "Те също трябва да се справят с мултифункционални пространства, т.е. имат логистически зони, големи супермаркети, които са изцяло изолирани и представляват проблем. В момента търсят решения как да адаптират тези зони и да ги развиват по-добре. Това е нещо, което е релевантно за цял свят и за България" - казва в интервюто тя. 

Важна тема е да се регламентира дейността на индустриалните зони, коментира Вълканова. Един еко индустриален парк би трябвало да предоставя био диверсификация по различен начин. След година вероятно в ТИЗ ще има студио, което ще разглежда зоната. "В катедрата, в която преподавам, учим студентите, че архитектурата е комплексен процес и целта е не само да се изпълни задачата на инвеститора, а да предлагат нови идеи. Дори да разглеждат икономическата, бизнес, екологичната и социалната част" - обяснява Вълканова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).